Gå direkt till innehåll
Nu öppnar bokningen för vårens vaccination

Pressmeddelande -

Nu öppnar bokningen för vårens vaccination

Från och med idag den 12 mars kan alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 i vår boka en tid. Vaccinationerna inleds tisdag den 19 mars.

I vår rekommenderas vaccination mot covid-19 till personer som fyller 80 år i år eller är äldre samt till personer som är 65 år eller äldre och som behöver daglig omsorg från exempelvis hemtjänst eller på ett särskilt boende.

– Vårens vaccinationer pågår under en kortare period, och de som hör till någon av de här grupperna kan vaccinera sig mellan den 19 mars och 30 april, säger Dan Thorn, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Personer som bor på särskilda boenden för äldre vaccineras i hemmet, medan övriga kan boka tid på sin hälsocentral eller på Vaccinationscentrum Skellefteå. Boende i Skellefteå med omnejd rekommenderas att i första hand vaccinera sig hos Vaccinationscentrum.

– I den vaccinationsinsats som genomförts inför vintern lyckades Västerbotten riktigt bra. 75 procent av alla som är 65 år eller äldre valde glädjande nog att vaccinera sig mot influensa och 80 procent vaccinerade sig mot covid-19. Vi hoppas att intresset är lika stort bland de som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 nu i vår, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Ger ett högt skydd

De som rekommenderas en dos i vår är grupper som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de får covid-19.

– Vi ser att de som har tagit påfyllnadsdoserna får ett förstärkt skydd och att det ger ett bra skydd mot att bli så pass sjuk att man behöver vård på sjukhus, säger Maria Marklund.

Personer som inte hör till någon av de här grupperna bedöms fortfarande ha ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och behöver inte vaccinera sig i vår. Till hösten erbjuds fler grupper vaccination.

Det kan vara aktuellt att vaccinera sig utanför rekommendationerna, om en läkare bedömer att man behöver det. Vaccinationen kostar då 300 kr och det behövs en skriftlig läkarordination.

Boka tid eller kom på drop in

Alla som fyller 80 år i år eller är äldre kan boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. Om man inte har möjlighet att boka tid på nätet eller hör till gruppen 65–79 år med daglig hemtjänst kan ringa till en hälsocentral eller sjukstuga. Det finns också drop in på vissa orter.

Tider som går att boka själv genom 1177.se samt tider för drop in finns att se på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se

Mer information
Dan Thorn
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
072-537 23 50

Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige