Gå direkt till innehåll
Nu öppnar bokningen för vaccination mot covid-19 och influensa

Pressmeddelande -

Nu öppnar bokningen för vaccination mot covid-19 och influensa

Från och med idag den 24 oktober kan alla som rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och influensa boka tid. Det går bra att få båda vaccinen vid samma tillfälle. Vaccinationerna inleds den 7 november.

– Förra vintern hade vi en ovanligt tidig och hög smittspridning av säsongsinfluensa och covid-19 cirkulerade också under lång tid. Vi vet inte hur årets säsong kommer att bli men det vi vet är att vaccination är ett bra sätt att minska risken för allvarlig sjukdom. Därför är det viktigt att alla som rekommenderas att vaccinera sig gör det för att skydda sig själva och de som finns omkring dem, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

Vaccination mot covid-19 och influensa rekommenderas till personer som är 65 år eller äldre, är gravida eller har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att de har en ökad risk att bli allvarligt sjuka om de smittas. Vaccination mot influensa rekommenderas också till barn med vissa sjukdomar. Vaccinationen är gratis för de här grupperna.

Personer som bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig mot influensa. För dem kostar vaccinationen 250 kronor.

Boka tid eller kom på drop in

Vaccinationerna sker på Vaccinationscentrum Skellefteå samt på länets hälsocentraler och sjukstugor. De som bor i Skellefteå med omnejd rekommenderas att i första hand vaccinera sig hos Vaccinationscentrum. Det går också bra att vaccinera sig i samband med andra planerade besök i vården eller innan utskrivning från sjukhus.

Alla som är 65 år eller äldre kan boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. De som är yngre eller som inte har möjlighet att boka tid på nätet kan boka tid genom att ringa till en hälsocentral eller sjukstuga. Det finns också drop in på vissa orter.

– Vi tror att de flesta kommer att vilja få båda vaccinen samtidigt. Därför har vi gjort en gemensam bokning för de båda vaccinen, och så får man säga om man vill ha båda vaccinen eller bara ett av dem när man kommer till sin mottagning, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten.

Tider som går att boka själv genom 1177.se samt tider för drop in finns att se på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se

Fakta: de rekommenderas vaccination

Vaccination mot covid-19 och influensa rekommenderas till personer som:

 • fyller 65 år i år, eller är äldre
 • är gravida efter vecka 12
 • har en hjärt-kärlsjukdom, till exempel stroke
 • har en lungsjukdom, till exempel KOL eller svår astma
 • har kraftig övervikt
 • har leversvikt eller njursvikt
 • har diabetes
 • har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling
 • har en neuromuskulär sjukdom
 • har flera funktionsnedsättningar
 • har Downs syndrom.

Vaccination mot influensa rekommenderas även till barn som är sex månader eller äldre och som har någon av sjukdomarna i listan. Personer som bor med någon som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas också att vaccinera sig mot influensa.

Läs mer om vaccination på 1177.se/vaccination2023

Mer information
Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige