Gå direkt till innehåll
Niklas Larsson, verksamhetschef på AnOpIva på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Daniel Marklund
Niklas Larsson, verksamhetschef på AnOpIva på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Daniel Marklund

Pressmeddelande -

Ny barnsektion öppnar på Norrlands universitetssjukhus

Den första december startar en ny barnsektion upp på AnOpIva på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Just nu söker personalen på Operation 2 där sektionen ska öppna med ljus och lykta efter nya kollegor som har ett intresse av att jobba med barn.
– Det räcker med att vara utbildad narkossköterska, operationssköterska eller undersköterska. Det viktiga är att man är intresserad av att jobba med barn, även om man inte har barnerfarenhet sedan tidigare, säger Niklas Larsson som är verksamhetschef på AnOpIva på Norrlands universitetssjukhus.

AnOpIva står för anestesi, operation och intensivvårdsavdelning, där anestesi handlar om vården för att möjliggöra en operation.

Varje år opereras 2500 barn upp till 18 år på Norrlands universitetssjukhus. I Umeå finns det tre operationsavdelningar och det är som en samordnad del av Operation 2 som den nya barnsektionen kommer utvecklas fram. De delar av verksamheten som handlar om nedsövning, omhändertagande inne på operationssal och uppvaktningsvård kommer att ingå i den nya barnsektionen.

– Barn är inte små vuxna, barn är någonting annat. De kräver ett speciellt omhändertagande med en speciell kompetens. För att bygga upp den kompetensen ska man jobba så mycket som möjligt med barn, säger Niklas Larsson som är verksamhetschef på AnOpIva på Norrlands universitetssjukhus.

Syftet med den nya sektionen är att öka kvalitén och säkerheten för barnpatienter. Niklas Larsson ser att vården förbättras ytterligare om alla i personalen är vana vid att jobba med barn.

– Att organisera barnanestesin på ett riktigt bra sätt har vi arbetat med under lång tid. Vi vill, liksom landets större barncentra, ha personal med spetskompetens inom området. Dessutom kommer barn och deras föräldrar få en bättre upplevelse om det är människor som är vana att jobba med barn.

Den nya barnsektionen kommer använda lokaler som är anpassade för barn. En del av anestesimottagningen på Operation 2 och en operationssal har dekorerats för barn ska trivas. Dessutom kommer "Mumindalen", som är ett speciellt behandlingsrum för vissa typer av ingrepp, vara en lokal som barnsektionen använder.

Personalen på Operation 2 har själva kampanjat för att få operationssjuksköterskor, anestesisjuksköterskor och undersköterskor att skicka in ansökan för att söka tjänsterna som ligger ute för att jobba på barnsektionen.

Mer information
Niklas Larsson
verksamhetschef på AnOpIva på Norrlands universitetssjukhus
Region Västerbotten
niklas.larsson@regionvasterbotten.se
072-217 05 27

Presskontakt
Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
daniel.marklund@regionvasterbotten.se
076-100 34 07

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige