Gå direkt till innehåll
"The paranoid is never entirely mistaken" Göteborg 2019. Foto: konstnären
"The paranoid is never entirely mistaken" Göteborg 2019. Foto: konstnären

Pressmeddelande -

Ny utställning på Galleri Alva: Döm mig av Oscar Häggström


Konstnär: Oscar Häggström

Titel: Döm mig,

Tid: 12 maj – 7 juni 2023

Vernissage: fredag 12 maj kl. 12.00

Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, byggnad 1D

Öppettider: måndag - torsdag 10-16, fredag 10-14

”Strävan efter att bli alltmer optimerad ökar. Att alltid prestera, men aldrig vara trött.
Är syftet att vi ska bli som robotar? Vad händer med människan bakom när vi mer och mer låter oss reduceras till identifierbara och kommunicerbara tecken över en skärm.” /Oscar Häggström

Oscar Häggström har baserat utställningen på sitt besök på onkologavdelningen på NUS efter en tids sjukdom, i februari 2017.
– Jag har jobbat med olika videoscener som skildrar händelseförloppet innan och efter besöket.
Under arbetet har jag försökt att på olika sätt skildra hur man kan behandla en kropp och hur en kropp på olika sätt kan “animeras”.

Artist Statement:

”Teckning har alltid legat som grund till min praktik. Jag tecknar för att försöka närma mig, analysera och försöka förstå̊ min samtid. Mina animationer består av en rad teckningar där varje teckningsruta ger mig utrymme och tid, det blir en långdragen process vilket ger tid för reflektion och bygger upp en tillit till bilderna och historien de skapar tillsammans. De infogar och stiliserar världen, om än bara för en liten stund.

Den långdragna processen smittar av sig på presentationen och på de teman som bilderna berör. Mina animationer befinner sig i konstant upprepning, oändliga loopar, som sedan infogas och projiceras på olika skulpturala element i uppbyggda installationer. Detta ger mig möjligheten att förstärka känslan av bilderna och leka med materialval för det jag väljer att iscensätta.

Upprepning är dels en av grundstenarna i animationsprocessen, men repetitionerna och de oändliga looparna har också̊ blivit återkommande element i min praktik och uttryckssätt. Genom konstant repetition och genom att sätta teckningarna i en evighetsmaskin berör de ofta teman som prestation, det gränslösa i det, och hur detta kan presenteras på olika sätt.

Musik och ljud är en annan bärande faktor i min praktik som utgör det sista steget att blåsa liv i teckningarna och formar en sinnesstämning över den rumsliga installationen. Musiken blir också̊ ytterligare ett narrativt grepp att använda - som en sorts trubadur vid sidan av. Alla element ger möjligheten att skapa en berättande bildvärld där jag kan förflytta kontexter och bjuda in betraktaren till en lek i gränslandet mellan det absurda och det triviala.” /Oscar Häggström

Biografi:

Oscar Häggström (f. 1993, Göteborg, Sverige) är en konstnär/animatör baserad i Malmö, Umeå och Stockholm. Han tog examen från kandidatprogrammet i fri konst vid Akademin Valand, 2020 och magisterexamen från Umeå̊ Academy of Fine Arts, 2022. Animationen har alltid varit grunden i Oscar Häggströms konstnärliga praktik. Med hjälp av animation berättar han historier för att försöka närma sig, analysera och förstå vår samtid. Hans verk har ställt ut bland annat i Matsudo i Japan, Tegnerforbundet Oslo, GSA Gallery, Stockholm, NEVVEN i Göteborg och Alta Art Space i Malmö.

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

Jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige