Gå direkt till innehåll
Med en transportlänk blir det lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningarna och lasarettets andra delar.
Med en transportlänk blir det lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningarna och lasarettets andra delar.

Pressmeddelande -

​Omfattande ombyggnation av Lycksele lasarett

Om- och nybyggnationen vid Lycksele lasarett är en av den största sedan lasarettet invigdes i början av 1960-talet. En ny transportlänk mellan huvudbyggnaden och de nya vårdavdelningarna ska också inrymma lokaler för labb, röntgen och teknik.

– Det är en nyckel i hela sjukhusplanen och ett viktigt steg för den fortsatta utvecklingen av vården i södra Lappland, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare vid Lycksele lasarett.

Vid regionfullmäktiges sammanträde den 23 februari togs beslutet att under hösten 2021 påbörja om- och nybyggnation vid Lycksele lasarett.

Nu skapas fler enkelrum och vårdavdelningarna hamnar i de tidigare geriatriska byggnaderna i markplan. Med en transportlänk blir det också lättare att flytta patienter mellan vårdavdelningarna och lasarettets andra delar.

Även bild- och funktionsmedicin och laboratoriemedicin, som kräver såväl stora lokalytor som närhet till övriga lasarettet, ska integreras i bygget av transportlänken mellan de befintliga huskropparna.

Naturligt patientflöde

– Vår verksamhet har förändrats med åren, utrustningen har utvecklats och blivit större samt att vi har fått flera röntgenapparater. Detta påverkar arbetsmiljön för personalen och flödet för patienterna, säger Barbro Boman avdelningschef vid bild- och funktionsmedicin i Lycksele.

I dagens vård passerar patienter oftare röntgen för bilddiagnostik jämfört med när de nuvarande lokalerna byggdes.

– Med de nya lokalerna får vi ett bättre och naturligare patientflöde, säger Simon Edholm, medicinskt ledningsansvarig vid bild- och funktionsmedicin.

Bättre arbetsmiljö

Nybyggnationen betyder att också laboratoriemedicin får en förbättrad arbetsmiljö och en för blodgivning mer anpassad lokal.

– Vi får bättre plats för den utrustning som används inom klinisk kemi för att analysera prover och de nya lokalerna blir även bättre anpassade för blodcentralens verksamheter, säger biträdande avdelningschef Elisabeth Edvinsson.

Teknik i ett plan

I samband med bygget av transportlänken skapas en ny teknikvåning, som ska möta både dagens och morgondagens behov av nya och mer avancerade tekniska lösningar.

– Vi samlar all teknik i ett plan där ingen annan vårdverksamhet finns och vi kan inspektera och serva utrustning utan att beträda vårdlokalerna, säger byggprojektledare Tobias Mårtensson. Till exempel säkrar vi elförsörjningen och vi får ett robustare värme- och kylsystem och anläggning för medicinska gaser.

Fakta: Tillbyggnaden gör det också möjligt att på sikt flytta Stenbergska hälsocentralen till lasarettsområdet. Den preliminära investeringen var tidigare uppskattad till 101 miljoner kronor, men efter nya beräkningar beslutades det om att höja investeringsnivån till 132 miljoner kronor. 

OBS: Se och hör bland andra sjukhussamordnare Isabell Zemrén berätta om ombyggnationerna i en bifogad film. Plus en drönarfilm över Lycksele lasarett,

Mer information
Isabell Zemrén, 070-333 34 09
Tobias Mårtensson, 090-785 22 77
Ulf Widmark, verksamhetschef, fastighet, 072-522 25 58

Politisk kommentar
Peter Olofsson, 070-250 05 41

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 18 51

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Relaterat material

Relaterade nyheter

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige