Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Påfyllnadsdos erbjuds från den 1 september


Från och med den 1 september erbjuds den första gruppen invånare i Västerbottens län ytterligare en påfyllnadsdos i höstens vaccinationer mot covid-19. Det är en viktig vaccination eftersom skyddet från den senaste vaccinationen börjar avta.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos vaccin till personer som är 65 år och äldre samt personer i andra riskgrupper. Utöver den gruppen rekommenderar Folkhälsomyndigheten även att alla mellan 18 och 64 år ska erbjudas möjlighet till vaccination i höst. I Västerbottens län kommer grupperna 75 år eller äldre, personer på särskilda boenden för äldre, personer som har hemsjukvård eller hemtjänst och andra riskgrupper att erbjudas påfyllnadsdosen först. Vaccinationen börjar den 1 september men tider går att boka redan nu för dessa grupper. Därefter kommer de som är 65 år och äldre att erbjudas möjlighet att boka tid för vaccinering. En påminnelse i form av ett vykort kommer att skickas hem i brevlådan till alla som är 65 år eller äldre. Personer i riskgrupper bokar tid i samråd med behandlande specialistläkare. När dessa grupper har fått påfyllnadsosen kommer alla över 18 år ges möjlighet att boka tid.

– För att behålla ett bra skydd mot covid-19 är det viktigt att man tar de doser som man rekommenderas. Vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Det här ser vi framför allt på boenden för äldre, att även om fler blir sjuka så blir de inte lika allvarligt sjuka, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Även invånare som nyligen haft covid-19 rekommenderas att ta en påfyllnadsdos i höst.

Boka tid för din vaccination

De centrala vaccinationsmottagningarna i Skellefteå och Umeå har bra kapacitet att vaccinera under hösten. Personer med hemsjukvård och personer som bor på särskilda boenden för äldre vaccineras i samarbete med kommunen.

Vaccinationstider kommer gå att boka via nätet eller genom ett telefonsamtal till en hälsocentral. Tider för drop in kan även finnas på vissa mottagningar. Observera att det inte går att ringa telefonnummer 1177 för att boka tid. Nya vaccinationstider kommer att släppas allt eftersom och invånare får boka utifrån den grupp man tillhör. Region Västerbotten meddelar när det blir dags.

– Så snart vi upplever att merparten av de äldre grupperna och övriga riskgrupper har haft möjlighet att boka sin tid så släpper vi på nästa grupp, säger Ronny Lestander.

Vi fortsätter även att erbjuda möjlighet för personer som ännu inte påbörjat sin vaccinering, eller de som ännu inte fått sina tre första vaccinsprutor, att boka tid.

Länkar:

Tider som går att boka via nätet och aktuella tider för drop in finns på: vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se

Om du har symtom på covid-19

På webbplatsen 1177.se finns instruktioner för vad man ska göra om man har symtom som kan bero på covid-19. 1177.se/Vasterbotten/covid-19-stanna-hemma


Mer information

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070 544 93 07

Presskontakt

Sofia Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073 093 89 17

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige