Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Personalbrist gör att ME-mottagningen i Umeå stänger tillfälligt

På grund av personalbrist kan inte ME-mottagningen i Umeå under en period framöver ta emot patienter som remitterats dit för bedömning. I stället hänvisas patienterna till sin vårdkontakt inom primärvården för bedömning om fortsatt handläggning.

– Det är jättetråkigt att vi har hamnat i den här situationen att behöva pausa verksamheten. Det drabbar patienter som väntat på att få komma till ME-mottagningen och som nu behöver vänta ännu längre. Men vi står för närvarande helt utan läkare och medicinskt ledningsansvarig och försöker nu hitta en lösning för att bemanna dessa funktioner så snart vi kan, säger Gabriella Eikelboom, verksamhetschef vid Geriatriskt centrum på Norrlands universitetssjukhus, där ME-mottagningen ingår organisatoriskt.

Det är svårt att hitta rätt kompetens och expertis för att arbeta med den berörda patientgruppen som lider av ME/CFS, vilket gör det svårt att sätta en prognos för hur länge verksamheten behöver pausas.

– Vi arbetar för fullt med frågan och behöver få återkomma med tydligare besked framöver, säger Gabriella Eikelboom.

Står kvar på väntelistor
Det är cirka 120 patienter som står på väntelista för att få komma till mottagningen och regionen har börjat kontakta dessa och informera om läget.

– Alla som fått remiss till ME-mottagningen står kvar på våra väntelistor men med det uppkomna läget hänvisar vi dem att ta kontakt med sin vårdkontakt inom primärvården för bedömning om fortsatt handläggning, säger Gabriella Eikelboom.

Om ME-mottagningen
ME/CFS är en neurologisk sjukdom där drabbade personer beskriver en extrem fysisk och mental utmattning, ofta i kombination med sjukdomskänsla. ME-mottagningen i Umeå öppnades i november 2021 och är en interdisciplinär utredningsenhet för patienter både från Region Västerbotten och andra delar av landet.

Remiss till ME-mottagningen kan antingen komma från primärvården inom Region Västerbotten eller från andra regioner, men det finns också en möjlighet för patienter att själva skicka in egenvårdsremisser. Vid en bekräftad diagnos lämnas beskrivande underlag till remitterande läkare samt hur svårighetsgraden ser ut. Det går i dag inte att bota sjukdomen, men ME-mottagningen kan ge förslag på hur symtomen kan behandlas.

Mer information
Gabriella Eikelboom
Verksamhetschef Geriatriskt Centrum vid Norrlands universitetssjukhus
073-087 70 91
gabriella.skantz.eikelboom@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige