Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Nya lokaler en satsning på klinisk forskning

Kliniskt forskningscentrums nyrenoverade och utökade lokaler vid Norrlands universitetssjukhus ger enheten än bättre möjlighet att stödja och genomföra patientnära klinisk forskning. Media hälsas välkomna till nyinvigning onsdag den 7 juni klockan 12-15.

Kliniskt forskningscentrum är en infrastruktur med ett brett utbud av tjänster och utrustning för patientnära klinisk forskning, tillgängligt för forskare från både Region Västerbotten och Umeå universitet. Här bedrivs både företagssponsrade läkemedelsprövningar och akademiska studier, stora som små.

Strax före årsskiftet flyttade enheten tillbaka till de större, nyrenoverade lokalerna. Nu finns det möjlighet att genomföra mer komplexa studier med avancerad utrustning. Det centrala läget på Norrlands universitetssjukhus gör också den kliniska forskningen synlig för fler.

– Dagens kliniska forskning är morgondagens vård, och steget är kort från patientnära forskning till klinisk verklighet. Vi bedriver forskning som är relevant för länsborna, och för kliniker, prövare och forskare här. I hela Norrland är befolkningen generös med att ställa upp i studier. Därför känns det också viktigt att de får komma till fina lokaler, med utbildad personal som tar väl hand om dem, säger Anna Ramnemark, enhetschef vid Kliniskt forskningscentrum.

Under nära 20 års tid har verksamheten vid Kliniskt forskningscentrum utvecklats. Dåvarande landstinget ville öka forskningen på stora folksjukdomar, och precis som Västerbottens hälsoundersökningar var Kliniskt forskningscentrum en investering i västerbottningarnas hälsa. Under åren har många hundra kliniska studier fått stöd från Kliniskt forskningscentrum. Bland några kan nämnas VipViza, SCAPIS och Amyloidoscentrums studier kring Skelleftesjukan.

Datum och tid: Onsdag 7 juni klockan 12-15
Regionråd Nicklas Sandström (M) klipper band och invigningstalar klockan 12.

Plats: Kliniskt forskningscentrum, målpunkt H02 och H12, Norrlands universitetssjukhus

Presskontakt
Anja Hansen Knutsson
FoUI-staben
Region Västerbotten
070-685 72 33

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige