Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

PRESSINVITATION: Region Västerbotten bjuder in pressen till Slutkonferens Relocate

Tid: 18 april kl 09.00-15.00

Var: Medlefors folkhögskola
Länk till sändningen: Klicka här

Program: https://skelleftea.se/relocate...

För svårt att flytta kompetensen dit den behövs

Slutkonferens för Relocate och React EU Relocate den 18 april 2023

Kompetensen som krävs för att klara den hållbara omställningen inom industrin finns inte idag – åtminstone inte där den behövs. Metodutvecklingsprojektet Relocate har identifierat hinder för arbetskraftsförflyttning inom Sverige och bidragit till ett flertal konkreta insatser i Skellefteå.

Västerbotten är föregångare i omställningen till ett hållbart samhälle. För att möta efterfrågan på arbetskraft i de nya, hållbara näringarna krävs att människor flyttar till Skellefteå och Västerbotten för att arbeta. Regeringens samordnare tror på en befolkningsökning i de två nordligaste länen med cirka 100 000 personer, och Relocate är en av satsningarna för att hitta nya arbetssätt för att attrahera, identifiera och inkludera inflyttare till Västerbotten och främst då Skellefteå.

– Norra Sverige är idag centrum för den gröna industriella omställningen i Europa. För att Sverige ska lyckas måste vi utveckla metoder för att möta de hinder som finns för att människor ska kunna bosätta sig och arbeta här. Det är viktigt att fokusera på dem som står långt från arbetsmarknaden. Alla lärdomar vi får av det kan vi nyttja för de grupper som står närmare, säger Jonas Lundström, verksamhetschef Näringsliv och Samhällsbyggnad på Region Västerbotten.

Relocate är ett metodutvecklingsprojekt i samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Northvolt, Region Västerbotten och Skellefteå kommun, som är delfinansierat av Europeiska Socialfonden, EU:s främsta verktyg för att främja sysselsättningen i Europa. Syftet har varit att testa och se vad som fungerar och vad som inte fungerar för att kunna bygga hållbara strukturer och samarbeten för en omflyttning av arbetskraft inom landet. Vid en slutkonferens i Skellefteå den 18 april presenterades ett flertal lärdomar från Relocate och systerprojektet React EU Relocate.

Hinder för flytt av arbetskraft inom Sverige som identifierats är bland annat:

  • Krångliga regelverk för bl.a. vuxenutbildning.
  • Stora kostnader för att flytta från en landsända till en annan. De bidrag som finns att söka räcker inte.
  • Utbildning som inte matchar efterfrågan hos arbetsgivarna, t.ex. beroende på att svensk legitimation för yrket saknas.
  • Svårigheter att hitta bostad.
  • Fungerande horisontell samordning på nationell nivå saknas.
  • Ändringar i förordningar och myndighetsuppdrag krävs.

– Bland annat har vi kunnat se att det är svårt att flytta till en ny kommun för vuxenutbildning, och att individens ekonomi ofta är en avgörande faktor för den som är arbetssökande. Det är helt enkelt för dyrt och krångligt att flytta, säger Simon Marklund, Samordnare på Region Västerbotten och en av projektledarna för Relocate.

I Skellefteå, där behovet av arbetskraft till industrin, men även till många andra uppgifter som vård, skola och omsorg, är mycket stort just nu har man tagit vara på lärdomar från Relocate och React EU Relocate. Nya initiativ och insatser som har skapats är bl.a. utveckling av en ny, inkluderande urvalsmetod för rekrytering som fokuserar på kompetens, stöd för inflyttare genom bl.a. en ny metod för att hitta bostäder, vidareutveckling av vuxenutbildningar anpassade efter de behov som finns, nya vuxenutbildningar på engelska samt förbättrad mottagarkapacitet för nyinflyttade för en trygg och hållbar etablering.

Fakta: Relocate

Relocate är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Northvolt, Region Västerbotten och Skellefteå kommun. Det är ett metodutvecklingsprojekt som är delfinansierat av EU, Europeiska Socialfonden, med syfte att identifiera hinder och skapa metoder för att hitta och rekrytera arbetskraft till Skellefteå.

Fakta: React EU Relocate

Ett projekt för att motverka effekterna av pandemin, helt finansierat genom EU-medel (React). Ett systerprojekt till Relocate på 13 månader, med målgruppen arbetslösa efter den 11/3 2020. Parterna i projektet är Region Västerbotten, Skellefteå Kommun, Stockholms stad och Internationella kvinnoföreningen i Malmö.


För frågor om evenemanget, vänligen kontakta Jessica Larsson Svanlund.

070-773 49 95

Jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

Författaren genererade texten delvis med AI och har reviderat och redigerat innehållet.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige