Gå direkt till innehåll
​Region och kommun samarbetar för bättre folkhälsa

Pressmeddelande -

​Region och kommun samarbetar för bättre folkhälsa

Region Västerbotten och Lycksele kommun vill tillsammans inspirera Lyckseleborna att röra på sig mer och bjuder in till en hälsofrämjande kväll med aktiviteter för alla åldrar.

Evenemanget kallas för Hälsorundan vid Långtjärn och äger rum onsdag den 18 september klockan 17.30–19.30 med start vid Tannens skidstadion. Målet är att inspirera och tipsa invånarna om olika hälsofrämjande aktiviteter. Under kvällen kan deltagarna välja mellan att ta sig runt en asfalterad slinga på valfritt sätt med eller utan övningar, fiska eller orientera.

En av de som planerat kvällen är Elin Larsson som är handläggare i folkhälsorådet i Lycksele kommun och jobbar med jämställdhets-, tillgänglighets- och folkhälsofrågor.

– Från början var tanken att göra en aktivitet för personal både inom kommunen och regionen. Sedan insåg vi att många av våra medarbetare är Lyckselebor och om vi kunde få med oss deras familjer och vänner så skulle vi nå ut till ännu fler, förhoppningsvis även personer som inte jobbar inom regionen eller kommunen.

Cecilia Edström som är hälsoutvecklare i Region Västerbotten och samordnar folkhälsoarbetet i södra Lappland har också varit med i planeringsgruppen.

– Det är viktigt att samverka med kommunen i dessa frågor mot vårt gemensamma mål att förbättra folkhälsan. Vi blir starkare tillsammans och kan nå ut bättre med våra budskap. Dessutom är det roligt att samarbeta, utbyta idéer och hitta nya arenor.

Det här är inte första gången som folkhälsorådet och folkhälsoenheten samarbetar. Gemensamma föreläsningar, tobakfria dagen, SEE hållbarhetsvecka och Utemässan är exempel där kommun och region har samverkat. Och båda aktörerna hoppas att det ska fortsätta.

Hela Lycksele i rörelse
Hälsorundan vid Långtjärn är en kväll för alla. Det är kostnadsfritt och finns flera aktiviteter att välja mellan. Slingan runt Långtjärn är asfalterad så att den som har rullator eller rullstol kan ta sig runt.

– Det känns jätteroligt att den här kvällen blir av! Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Lycksele kommun och vi kommer hitta på fler saker tillsammans i framtiden. Blir Hälsorundan en lyckad kväll så blir det ett återkommande evenemang, säger Cecilia Edström.

Region Västerbottens personalklubb, Lycksele kommuns HR-enhet och lokala samhällsaktörer och föreningar har också bidragit till evenemanget kan genomföras.

Hälsorundan vid Långtjärn är en del av SEE hållbarhetsvecka som hålls i Västerbottens under vecka 38. SEE står för social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling och målet är att sprida livskraftiga, kreativa och goda exempel på hållbar utveckling. Planeringsgruppens möten har skett via video istället för att resa mellan Lycksele och Umeå för att spara på miljön.

Hälsorundan vid Långtjärn
Datum och tid: Onsdag 18 september, 17.30–19.30

Plats: Tannens skidstadion, Lycksele.

Ingen anmälan krävs.

Evenemang på Facebook för Hälsorundan vid Långtjärn

Mer information
Cecilia Edström
Hälsoutvecklare
Folkhälsoenheten, Region Västerbotten
070-270 04 52

Elin Larsson
Handläggare
Folkhälsorådet, Lycksele kommun
0950 -166 64

Presskontakt
Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige