Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Region Västerbotten aktiverar stabsläge i Umeå och efterlyser hjälpande händer i vården

Det är stor sjukfrånvaro bland medarbetare inom hälso- och sjukvården i Region Västerbotten. Den höga frånvaron påverkar förmågan att hålla vårdplatser och operationssalar öppna som planerat. Nu tar regionen emot intresseanmälningar från sjukvårdsutbildade som kan tänka sig att jobba extra i Lycksele, Skellefteå eller Umeå.

Idag aktiveras lokal särskild sjukvårdsledning vid Norrlands universitetssjukhus på grund av den höga arbetsbelastningen. Sedan tidigare är även Skellefteå lasarett i så kallat stabsläge. Det underlättar den dagliga styrningen av resurser dit det största medicinska behovet finns.

Nu efterlyser regionen personer med vårdutbildning som kan tänka sig att jobba extra i Lycksele, Skellefteå eller Umeå under den här perioden av extrem belastning. På webbplatsen regionvasterbotten.se/jobbaextra finns information om hur man skickar in sin intresseanmälan.

– Det här skedet av pandemin har verkligen varit en utmaning för vården och redan hårt ansatta medarbetare. Vi behöver säkerställa det akuta behovet samtidigt som vi behöver hantera vård som skjutits fram hittills under pandemin, säger Ulrica Bergström, områdeschef för länssjukvårdsområde 2.

All personal med vårdutbildning inom Region Västerbotten har också uppmanats att ställa upp i vården. Man vädjar även till tidigare anställda och studenter att höra av sig för att vara hjälpande händer.

Det är en hög sjukfrånvaro och att medarbetare behöver ta hand om sina sjuka barn som orsakar belastningen, som påverkar mer eller mindre alla verksamheter inom hälso- och sjukvården. Även många vakanta tjänster bidrar till läget.

– Det är fortfarande väldigt viktigt att man stannar hemma när man har symtom, och att vaccinera sig mot covid-19, säger Ulrica Bergström.

Mer information
Magnus Hedström
Områdeschef Länssjukvårdsområde 1
070 602 36 16
magnus.hedstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Eva Antonsson
Kommunikatör
073 048 31 66
eva.antonsson@regionvasterbotten.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige