Gå direkt till innehåll
​Region Västerbotten använder videobesök med patienter

Pressmeddelande -

​Region Västerbotten använder videobesök med patienter

Efter att ha testat i mindre skala ska nu drygt tio mottagningar och hälsocentraler inom Region Västerbotten använda digitala lösningar som gör det möjligt för patienter att träffa vårdpersonal genom videobesök.

Nu börjar ett nytt projekt för att komma fram till hur Mottagning Region Västerbotten ska anpassas och utvecklas för att matcha regionens behov. Den nya versionen av appen finns tillgänglig i appbutikerna Google Play Butik och App Store.

– Det känns bra att vi kan öka användningen av digitala lösningar som förenklar för invånarna att få vård, och just nu under Coronaepidemien kan vård via video dessutom bidra till att minska den fysiska kontaktytan med vården och på så sätt minska smittspridning, säger Thomas Fritz digitaliseringsstrateg vid Region Västerbotten.

Olika utbud

Patienterna kan kommunicera digitalt med de olika mottagningarna beroende på vilken lösning verksamheten har aktiverat. De flesta börjar med videobesök som vården bokar in åt patienten.

Allt eftersom kommer fler erbjudanden som chatt med möjlighet att skicka in meddelanden och bilder, drop-in-tider och bokningsbara tider för videobesök. På hudmottagningen i Umeå kan patienter som behandlas för acne redan nu följas upp genom att de skickar in före- och efterbilder via appen.

Dietister inom primärvården ser stora vinster med att ha videobesök med sina patienter istället för att åka på hembesök eller att patienten ska komma till hälsocentral eller sjukstuga.

– Det minskar antalet tidskrävande resor för både oss och våra patienter. Vi har även upprättat akuttider där vi via Mottagning Region Västerbotten snabbt har kunnat boka in nya patienter som exempelvis har svårt att äta, så vi kan göra en ordentlig bedömning snabbare istället för på telefon, säger Johannes Edholm, legitimerad dietist, primärvårdens dietister i Region Västerbotten.

Tillfällig lösning

Mottagning Region Västerbotten är en tillfällig lösning i väntan på det nya vårdinformationsstödet som införs under år 2022. Målet är att alla Region Västerbottens mottagningar och kliniker ska kunna erbjuda denna typ av tjänst i framtiden.

– Appen Mottagning Region Västerbotten är ett betydelsefullt steg i arbetet mot visionen ”Digitalt när det går, fysiskt när det behövs” som är en viktig del i omställningen till god och nära vård som pågår i Sverige just nu, säger Thomas Fritz.

Säker inloggning

Patienten loggar in med bankID och videobesöket sker via smart telefon, surfplatta eller dator med kamera. Det finns även en meddelandefunktion där patienten kan ta kontakt med vården för att exempelvis få svar på en fråga eller boka in ett videobesök.

Dessa mottagningar och kliniker erbjuder videobesök med vårdpersonal:

 • Folktandvården City Skellefteå
 • Anderstorps hälsocentral
 • Barnmottagning – diabetes
 • Heimdalls hälsocentral
 • Hudmottagning
 • Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård
 • Mariehems hälsocentral
 • Ortopedisk mottagning
 • Primärvårdens dietister
 • Reumatologisk mottagning
 • Storumans sjukstuga hälsocentral
 • Ungdomsmottagning

Läs mer om hur videobesök i Region Västerbotten fungerar


Mer information

Thomas Fritz
Digitaliseringsstrateg, e-hälsa
Region Västerbotten
073-070 62 15

Johannes Edholm
Legitimerad dietist, Primärvårdens dietister
Region Västerbotten
090-785 91 28

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige