Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Region Västerbotten blir europeisk testyta för digitala lösningar

Region Västerbotten har tillsammans med nio andra europeiska regioner fått beviljat ett stort innovationsutvecklingsprojekt som syftar till att stödja utvecklingen av digitala lösningar inom prevention, prediktion och vård på distans. Projektet har en budget på 70 miljoner kronor.

Projektet Digit-Pre kommer att arbeta med att identifiera behov, upphandla nya lösningar under utveckling och samordna ett värdenätverk mellan projektparterna som kan hjälpa de företagen att nå marknaden snabbare. Vård och omsorg står inför många utmaningar och ett sätt att främja en god och hållbar vård är att utveckla och implementera smarta digitala lösningar.

– Av den totala projektbudgeten på 70 miljoner kronor fördelas hälften till bolag för att de deltar i Digit-Pres acceleratorprogram med sin lösning. Vi hoppas därför att många regionala bolag kommer att svara på upphandlingen och bli utvalda att ta del av den möjligheten, säger. Tomas Gustafsson, projektledare och strateg vid Region Västerbotten.

I projektet kommer Region Västerbotten främst att vara en av de stora testytorna för de lösningar som utvecklas. Regionen kommer även att bidra till många andra delar i projektet, genom att bland annat utforma en digital öppen innovationsplattform där vård- och omsorgspersonal, patientgrupper och företag som utformar och har smarta lösningar, kan mötas.

Vilka lösningar som ska utvecklas kommer att väljas ut under 2023 av en oberoende utvärderare. Först därefter blir det klart vilka testytor som behövs, men det kan röra sig om alltifrån äldre med kroniska sjukdomar till unga friska individer beroende på om det handlar om lösningar inom prevention, prediktion eller distansvård.

– Detta är en fantastisk möjlighet för Region Västerbotten att bygga upp vår kapacitet som testbädd för nya innovativa lösningar som kan bidra till att lösa hälso- och sjukvårdens utmaningar, säger Göran Larsson, FoUI-chef vid Region Västerbotten.

Fakta om Digit-Pre

Projektlängd: 36 månader
Start: 1 Oktober 2022
Budget: 6,7 miljoner euro
Finansiering: 70%
Företag med lösningar från TRL 6 kan ansöka till Acceleratorprogrammet.

Projektparter

Region Västerbotten (Sverige)
Innovation Skåne (Sverige)
Cluster Sports & Technology (Nederländerna)
Gérontopôle of Nouvelle-Aquitaine (Frankrike)
Eurasante (Frankrike)
Turku Health (Finland)
HealthCluster Portugal (Portugal)
HCN (Nederländerna)
Freshblood (Rumänien)
Syreon (Ungern)

Mer information om Digit-Pre

Mer information

Tomas Gustafsson
Projektledare, Strateg
Innovation och forskningsanslag, FoUI-staben
Region Västerbotten
070 – 514 66 47

Presskontakt

Anja Hansen Knutsson
FoUI-staben
Region Västerbotten
070-685 72 33

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige