Gå direkt till innehåll
Region Västerbotten fortsätter att mäta det regionala Innovationsekosystemet

Pressmeddelande -

Region Västerbotten fortsätter att mäta det regionala Innovationsekosystemet

Projektet RIV, Regional Innovationsledning Västerbotten, har under tre år jobbat med att öka innovationsförmågan i Västerbotten – och förstärkt regionens redan starka ställning inom området.

– Genom att utveckla vårt innovationsekosystem blir vi bättre rustade att klara framtidens utmaningar, som till exempel den gröna omställningen, säger Jenny Ferry, innovationsledare i Region Västerbotten.

RIV:s målsättning har varit att förbättra innovationsförmågan och öka innovationskapaciteten i Västerbotten. Inom projektet, som pågått från januari 2020 till februari 2023, har det genomförts en rad olika aktiviteter och arbeten. Bland annat digitala och fysiska träffar för alla som jobbar inom Västerbottens innovationsekosystem, framtagandet av en metod som mäter regioners innovationsförmåga, utbildning av 60 personer till innovationsledare och ett program för att skapa ett mer jämställt och inkluderande innovationsekosystem.

– Det främsta resultatet med projektet är att vi nu har ett tajtare och mer uppsjunget innovationsekosystem som har bra förutsättningar att stötta alla innovativa idéer som finns i regionen. Det i sin tur kan leda till att fler västerbottningar får ta del av den utveckling som många innovationer bidrar till. Men vi får också kunskap om var vi behöver ’styrketräna oss mer’ genom att vi mätar, säger Jenny Ferry.

Bakgrunden till att innovationer blir allt viktigare är att vi lever i en hastigt föränderlig värld med snabba tekniksprång där förmågan till förnyelse, förändring och anpassning är central. Ända sättet att bli bättre är att också ta reda på var man är svag.

– Region Västerbotten ligger i Europatoppen när det gäller innovationsförmåga. Om vi vill ligga långt fram i utvecklingen även framöver måste innovationskapaciteten i alla sektorer, i hela länet, stärkas. Behovet av ett sammanhållet innovationsekosystem där aktörer gemensamt kan kraftsamla är därför stort, vi kan inte luta oss tillbaka säger Jenny Ferry.

Genom RIV-projektets lärdomar som är många, känns det angeläget att jobba vidare till nästa nivå i ett nästa steg för innovationsekosystemet i Västerbotten Dessa delar har formerats till projektet Regional Innovationsledning i Omställning, som finansieras av Region Västerbotten och EU. Här tänker Region Västerbotten ta nästa steg och se vad händer när det ställs konkreta frågor till innovationsekosystemet i Västerbotten.

– Tanken är att RIO ska ta vårt arbete med RIV till nästa nivå. Vi ska bland annat utbilda ännu fler innovationsledare och mäta vår innovationsförmåga igen med vår metod METRIC, men denna gången med fler regioner. Det ska bli spännande att jämföra med årets mätning och se hur vi utvecklats med hjälp av alla kollegor i hela innovationsekosystemet, säger Jenny Ferry.

Läs mer om RIV där du också kan ladda ner projektets metodbok METRIC på www.innovationsekosystemet.se

För mer information:

Jenny Ferry
Innovationsledare digitalisering och innovationsledning, Region Västerbotten
073-043 33 11 jenny.ferry@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige