Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Region Västerbotten i stabsläge på grund av it-problem

Under eftermiddagen gick Region Västerbotten upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos flera leverantörer. Region Västerbotten arbetar på att minimera effekterna av störningarna.

It-leverantören Tietoevry har drabbats av en cyberattack som påverkar flera av deras kunder. Region Västerbotten använder flera av de system som är drabbade. Det gäller bland annat system som används vid utskrivning av patienter och för att beställa förbrukningsartiklar.

Regionens verksamheter har aktiverat reservrutiner.

– Det finns ingen påverkan på patienter i dagsläget, men reservrutinerna innebär mer manuell hantering för våra medarbetare. Vi har samlats i regional särskild sjukvårdsledning för att följa händelseutvecklingen och minimera påverkan på vården, säger Johan Thunberg, sjukvårdsledare i regional särskild sjukvårdsledning.

Region Västerbotten har dialog med leverantörerna för att lösa problemen. Prognosen är att problemen kan fortsätta under de närmsta dagarna.

Om stabsläge

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i. Det innebär att regional särskild sjukvårdsledning informerar sig om läget, följer händelseutvecklingen och vidtar de förberedande åtgärder som anses nödvändiga. De två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

Mer information
Johan Thunberg
Sjukvårdsledare
Region Västerbotten
072-715 38 57

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige