Gå direkt till innehåll
Region Västerbotten har gått upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör.  Företaget levererar förbrukningsmaterial till regionen.
Region Västerbotten har gått upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör. Företaget levererar förbrukningsmaterial till regionen.

Pressmeddelande -

Region Västerbotten i stabsläge på grund av it-problem hos leverantör

Under förmiddagen gick Region Västerbotten upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör. Regionen arbetar på att minimera effekterna av störningarna.

Företaget Mediplast har utsatts för en cyberattack som påverkar flera av deras kunder. Region Västerbotten är en av företagets kunder då Mediplast levererar förbrukningsmaterial till regionen. Främst handlar det om produkter som används inom operationsverksamhet.

Verksamheter kan lägga beställningar som vanligt i ordinarie beställningssystem. Men det är stor risk för leveransförseningar.

Regionen har gått upp i regionalt stabsläge för att noga följa händelseutvecklingen. Förbrukningsmaterial finns i lager och just nu görs en inventering av vilka produkter som kommer att behövas i första hand och vilka som kan bytas ut till andra likvärdiga.

– Det påverkar inte våra patienter i nuläget. Vi har samlats i regional särskild sjukvårdsledning för att kunna följa händelseutvecklingen och minimera påverkan på vården, säger Sofie Jacobsson, sjukvårdsledare i regional särskild sjukvårdsledning.

Region Västerbotten har dialog med leverantören för att lösa problemen. Prognosen är att problemen kan fortsätta under de närmsta dagarna.

– Kortsiktigt ser vi inga utmaningar eftersom vi har ett lager av de aktuella produkterna. Men vi följer händelsen så att vi kan hantera om det här skulle pågå en längre period, säger Mattias Norrman, verksamhetschef Inköp och Logistik Västerbotten.

    Om stabsläge

    Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i. Det innebär att regional särskild sjukvårdsledning informerar sig om läget, följer händelseutvecklingen och vidtar de förberedande åtgärder som anses nödvändiga. De två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

    Mer information:
    Mattias Norrman
    Verksamhetschef Inköp och Logistik Västerbotten
    Region Västerbotten
    072-704 08 21

    Sofie Jacobsson
    Sjukvårdsledare
    Region Västerbotten
    090-785 74 85
    070-695 27 79

    Presskontakt
    Madelene Holmgren
    Kommunikationsstaben
    Region Västerbotten
    090-785 72 26.


    Ämnen

    Regioner


    Bildbank

    Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

    Kontakter

    Gabriella Bandling

    Gabriella Bandling

    Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
    Thomas Jonsson

    Thomas Jonsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
    Petra Olgarsson

    Petra Olgarsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
    Daniel Marklund

    Daniel Marklund

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
    Thomas Hartman

    Thomas Hartman

    Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

    Jessica Larsson Svanlund

    Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
    Anja Hansen Knutsson

    Anja Hansen Knutsson

    Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

    Region Västerbotten

    Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

    Region Västerbotten
    Regionens hus, Köksvägen 11
    90189 Umeå
    Sverige