Gå direkt till innehåll
Region Västerbotten har gått upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör. Företaget levererar förbrukningsmaterial till regionen.
Region Västerbotten har gått upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör. Företaget levererar förbrukningsmaterial till regionen.

Pressmeddelande -

Region Västerbotten i stabsläge på grund av it-problem hos leverantör

Under förmiddagen gick Region Västerbotten upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör. Regionen arbetar på att minimera effekterna av störningarna.

Företaget Mediplast har utsatts för en cyberattack som påverkar flera av deras kunder. Region Västerbotten är en av företagets kunder då Mediplast levererar förbrukningsmaterial till regionen. Främst handlar det om produkter som används inom operationsverksamhet.

Verksamheter kan lägga beställningar som vanligt i ordinarie beställningssystem. Men det är stor risk för leveransförseningar.

Regionen har gått upp i regionalt stabsläge för att noga följa händelseutvecklingen. Förbrukningsmaterial finns i lager och just nu görs en inventering av vilka produkter som kommer att behövas i första hand och vilka som kan bytas ut till andra likvärdiga.

– Det påverkar inte våra patienter i nuläget. Vi har samlats i regional särskild sjukvårdsledning för att kunna följa händelseutvecklingen och minimera påverkan på vården, säger Sofie Jacobsson, sjukvårdsledare i regional särskild sjukvårdsledning.

Region Västerbotten har dialog med leverantören för att lösa problemen. Prognosen är att problemen kan fortsätta under de närmsta dagarna.

– Kortsiktigt ser vi inga utmaningar eftersom vi har ett lager av de aktuella produkterna. Men vi följer händelsen så att vi kan hantera om det här skulle pågå en längre period, säger Mattias Norrman, verksamhetschef Inköp och Logistik Västerbotten.

  Om stabsläge

  Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i. Det innebär att regional särskild sjukvårdsledning informerar sig om läget, följer händelseutvecklingen och vidtar de förberedande åtgärder som anses nödvändiga. De två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

  Mer information:
  Mattias Norrman
  Verksamhetschef Inköp och Logistik Västerbotten
  Region Västerbotten
  072-704 08 21

  Sofie Jacobsson
  Sjukvårdsledare
  Region Västerbotten
  090-785 74 85
  070-695 27 79

  Presskontakt
  Madelene Holmgren
  Kommunikationsstaben
  Region Västerbotten
  090-785 72 26.


  Ämnen

  Regioner


  Bildbank

  Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

  Kontakter

  Presskontakter vecka 26 till 32

  Presskontakter vecka 26 till 32

  Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
  Gabriella Bandling

  Gabriella Bandling

  Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
  Thomas Jonsson

  Thomas Jonsson

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
  Petra Olgarsson

  Petra Olgarsson

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
  Daniel Marklund

  Daniel Marklund

  Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
  Thomas Hartman

  Thomas Hartman

  Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

  Jessica Larsson Svanlund

  Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
  Anja Hansen Knutsson

  Anja Hansen Knutsson

  Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

  Region Västerbotten

  Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

  Region Västerbotten

  Regionens hus, Köksvägen 11
  90189 Umeå
  Sverige