Gå direkt till innehåll
Civilsamhället är en otroligt viktig kraft i Västerbotten, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör. Foto: Patrick Trägårdh
Civilsamhället är en otroligt viktig kraft i Västerbotten, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör. Foto: Patrick Trägårdh

Pressmeddelande -

Region Västerbotten stärker samverkan med civilsamhället

Region Västerbotten och föreningen Samforma har tecknat en avsiktsförklaring för att stärka sin samverkan för den regionala utvecklingen i Västerbotten.

– Civilsamhället är en otroligt viktig kraft i Västerbotten. Tillsammans kan vi nu jobba mer strategiskt för att utveckla vårt län till en ännu mer hållbar plats där vi har de bästa förutsättningarna för ett bra liv, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör.

Föreningen Samforma är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som samlar idéburna organisationer i Västerbotten och Norrbotten. Samforma och Region Västerbotten har sedan tidigare en etablerad samverkan, och genom avsiktsförklaringen kommer den att kunna genomföras på ett ännu mer strategiskt vis. I avsiktsförklaringen står att parterna ska verka för att:

• Synliggöra roller och ansvarsfördelning samt samverkansmöjligheter mellan det civila samhället och regional utvecklingsförvaltnings strategiska insatsområden.

• Säkerställa en kontinuerlig och strukturerad samverkan mellan Regional utvecklingsförvaltning och företrädare för Västerbottens civilsamhällsaktörer i syfte att främja dialog och inflytande.

• Öka kunskapen om civilsamhällets möjligheter och förutsättningar samt sätt att överbrygga regionala hinder för civilsamhällssektorn för att möjliggöra samverkan och samarbeten som stärker regional utveckling i Västerbotten.

• Undertecknande aktörer åtar sig att årligen följa upp den egna verksamhetens bidrag till samverkan mellan parterna och att ge konkreta förslag på fortsatt förbättringsarbete.

– Från Samformas håll ser vi att strukturerad samverkan är viktigt för att vi tillsammans ska kunna arbeta strategiskt med regionala utvecklingsfrågor. Ett aktivt och synliggjort civilsamhälle är centralt för att bygga ett hållbart och attraktivt Västerbotten och våra medlemsorganisationer vill verkligen bidra till den regionala utvecklingen, det visar Samformas rapport om civilsamhället i samhällsomvandlingen, säger Ylva Löwenborg, ordförande Samforma.

– Samverkan för utveckling är ett av våra huvuduppdrag, och det arbete som frivilligorganisationer, ideella rörelser och föreningslivet gör för social sammanhållning, inkludering, mångfald, jämlikhet kan inte överskattas. Vi behöver varandra, säger Patrik Sällström.

Ur avsiktsförklaringen:

Region Västerbotten

En central uppgift för Region Västerbotten är att skapa förutsättningar för ökad samverkan inom och mellan olika samhällssektorer. Om Region Västerbotten ska nå uppsatta mål att utveckla, stärka och upprätthålla länets och kommunernas attraktivitet med arbete, gemenskap, kultur, aktiv fritid, hälsofrämjande aktiviteter med mera är samverkan och samarbete med civila samhällets aktörer en absolut förutsättning, lika angelägen som samverkan med andra aktörer så som till exempel näringslivssektorn och akademin. Genom att aktivt involvera aktörer från det civila samhället kan Region Västerbotten genom regionala utvecklingsförvaltningen bygga en mer inkluderande och hållbar framtid, där mångfald ses som en tillgång och där social sammanhållning och välfärd främjas.

Samforma

Samforma är en partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation vars syfte är att samla och organisera sina medlemmar, verksamheter inom civilsamhället, den idéburna sektorn samt samhället i stort i Västerbotten och Norrbotten. Organisationen företräder därmed företrädelsevis regionala idéburna organisationer i Västerbotten och Norrbotten, och samlar områdets civilsamhällsaktörer för ett gemensamt arbete kring påverkan, kunskapsspridning och omvärldsbevakning. Samformas verksamhet syftar vidare till att stärka demokratin och värna de grundläggande demokratiska värderingarna och alla människors rättigheter och lika värde. Genom en nära samverkan med Region Västerbotten kan Samforma bidra till att stärka den sociala välfärden och bidra till de tvärsektoriella processer som kan möta samtidens komplexa samhällsutmaningar.

Kontakt:

Kerstin Hamre, samordnare Region Västerbotten

Kerstin.hamre@regionvasterbotten.se

070-577 16 57

Åse Classon, verksamhetsutvecklare Samforma

ase.classon@samforma.se

073-097 96 49

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige