Gå direkt till innehåll
Sofia Lundgren, vårdadministratör Ögonkliniken i Skellefteå
Sofia Lundgren, vårdadministratör Ögonkliniken i Skellefteå

Pressmeddelande -

​Region Västerbottens kommunikation blir mer digital

Central ledningsgrupp har beslutat att Region Västerbotten ska använda sig av central utskriftsleverantör för att kommunicera med patienter och invånare. Fördelarna är många då fysiska brev ska skrivas ut, kuverteras och postas, något som nu kommer att skötas av utskriftsleverantören vilket frigör tid till annat för regionens personal. Som en alternativ kanal kan centrala utskriftsleverantören även skicka kallelserna till digitala brevlådor i stället för fysiska brevlådor till de invånare som har valt en sådan brevlåda.

– Vissa verksamheter i Region Västerbotten använder sig redan av central utskriftsleverantör och nu är tanken att alla ska ansluta berättar Sandra Ahlm, verksamhetsutvecklare IT Region Västerbotten.

Ragnberth Helleday, objektägare för vårdstöd bas, förklarar vidare att detta bara är början.

– Förutom att standardisera kuverterade utskick kan man också koppla in så kallade digitala brevlådor och helt frångå fysisk post. En stor fördel är att informationen når ut snabbare till invånarna och att det blir mer miljövänligt.

Arbetet är redan igång

För de verksamheter som ansluter sig innebär det rent praktiskt att de måste göra ett arbete med att standardisera kallelserna. Ögonkliniken i Skellefteå är en av de kliniker som anslutit sig. Sedan jul har de gått igenom sina kallelser och har nu sju generiska kallelser från att tidigare har arbetat med över tjugo olika. Kallelserna har blivit mer tydliga och lättlästa för patienterna och det har även sparat tid för den som gör utskicken.

– Det är ett stort jobb att gå igenom alla kallelser och värdera innehållet. Men man har igen det, den som bokar besöken hos oss har fått en mycket bättre arbetsmiljö. Dessutom är jobbet redan gjort inför att vi ska byta journalsystem, berättar Sofia Lundgren, vårdadministratör. Vi har bara några få kallelser kvar nu som vi skickar ut själva.

Än så länge har de bara anslutit till den tjänst som kuverterar och skickar ut fysisk post men planen är att i framtiden även ansluta sig till de digitala brevlådorna.

– Vi är väldigt positiva till att koppla på steget med digitala brevlådor för att få ut informationen snabbare till patienterna. Det är även väldigt mycket papper och kuvert som skickas ut och det digitala är mer miljövänligt, avslutar Sofia Lundgren.

Alla dessa system skickar idag sina kallelser/fakturor/brev till central utskriftspartner (IDATA)

Journalia
NCS Cross
RIS
Invitation
Agresso - fakturor

Skillnaden efter beslut: Alla dessa system kommer framöver även att ha tjänsten att invånare kan få sin post helt digitalt.

Mer information

Sandra Ahlm
Verksamhetsutvecklare digitalisering
Region Västerbotten
076-8452501

Presskontakt

Britta Näsman Fjellborg
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-6536556

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige