Gå direkt till innehåll
Gunilla Åsberg är en av Region Västerbottens kulturstipendiater 2023. Foto: Pressbild
Gunilla Åsberg är en av Region Västerbottens kulturstipendiater 2023. Foto: Pressbild

Pressmeddelande -

Region Västerbottens kulturstipendiater 2023 utsedda

Nu står det klart vilka som blir årets mottagare av Region Västerbottens kulturstipendier. Tre av länets aktiva konstnärer har valts ut inom kategorierna bildkonst, dans och teater. Precis som tidigare år delas även ett hedersstipendium ut.

– Det är otroligt viktigt att Region Västerbotten kan stödja och utveckla konstnärligt arbete inom olika områden – kanske särskilt, nu när läget är tufft för många. Vi behöver alla de som skapar konst och kultur i vårt län och här kan stipendierna vara en del i att underlätta så att man kan leva och verka i länet. Västerbotten växer, och då behövs konst och kultur både för oss som människor och för att länet ska utvecklas, säger Nina Björby (S), Kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten.

Stipendierna delas ut under regionfullmäktige tisdagen den 21 november kl. 11.40 på Rådhusesplanaden 6 A i Umeå.

Region Västerbottens kulturstipendiater 2023

Bildkonst

Gunilla Åsberg, Umeå, tilldelas Region Västerbottens bildkonststipendium på 150 000 kronor.

Motivering:

I Gunilla Åsbergs konst finns mötet. Mötet med naturen, med andra mänskliga och icke-mänskliga varelser, och med samhället. Genom att engagera sig i enskilda människors berättelser och intressera sig för namnlösa vattendrag berättar hon historier i vilka både hon och vi andra kan möta oss själva. I projekt som Tusen och ett vatten och Monument to the most important places lyfts de små, till synes obetydliga, händelserna som det kanske inte kommer skrivas böcker om men som likväl utgör kärnan av det vi kallar livet.

Gunilla Åsberg är en unik röst i det västerbottniska konstlandskapet, lika konsekvent i som utanför de traditionella konstrummen. Hennes konstnärskap rör sig obehindrat mellan olika typer av sammanhang och gör både människa och natur till medskapare utan att för den skull tumma på konstnärlig kvalitet eller integritet.

Född: 1967

Kontakt:

gunillaspost@hotmail.com

070-314 18 67

Dans

Hagar Malin Hellkvist Sellén, Umeå, tilldelas Region Västerbottens dansstipendium på 75 000 kronor.

Motivering:

En av Sveriges främsta koreografer har efter många år i Stockholm återvänt till Västerbotten. Här berikar hon kulturfloran med nya verk, samarbeten och interdisciplinära möten. Hagar Malin Hellkvist Sellén startade sin koreografiska bana i Umeå och har sedan dess skapat ett eget queerfeministiskt universum och flera ikoniska verk. Med en oefterhärmlig kombination av allvar och humor, bjuder hon in och utmanar publiken på samma gång. Envist och modigt fortsätter hon att bryta ny mark, i ständig dialog med omvärlden. Genom stipendiet vill vi stödja och uppmuntra Hagar Malin Hellkvist Selléns danskonstnärliga utveckling och förankring i Västerbotten.

Född: 1978

Kontakt:

hagarmalin@malinhellkvistsellen.se

070-223 56 91

Teater

Saga Eserstam, Skellefteå, tilldelas Region Västerbottens kulturstipendium inom teater på 75 000 kronor.

Motivering:

En mångsidig scenkonstnär som genom lång erfarenhet av att vara verksam i Västerbotten har utforskat såväl humor och allvar som musikaliskt berättande. Saga skriver och producerar föreställningar där musik och gestaltning speglar vår samtid med stor nyfikenhet på människans drivkrafter. Hon är en driven och kompetent scenkonstnär som ofta använder scenen till att lyfta kvinnors berättelser i både ett historiskt och nutida sammanhang. Med fötterna djupt i den Västerbottniska myllan har hon sedan 1990-talet med stark konstnärlig integritet visat att högkvalitativ scenkonst kan innebära allt mellan skön underhållning och djupaste allvar. Genom årets stipendium vill vi skapa förutsättningar för Saga att fortsätta verka och fördjupa sitt konstnärskap i Västerbotten.

Född: 1975

Kontakt:

saga1975@hotmail.com

073-064 59 68

Hedersstipendium

Carl-Axel Gyllenram, Vindeln, tilldelas Region Västerbottens hederstipendium 2023 och får motta en hedersgåva i form av en statyett av konstnären Antti Savela.

Motivering:

Med rötterna i Småland och hjärtat i Västerbotten, och i synnerhet i Vindeln, har denne hedersstipendiat under lång tid haft stor betydelse för länet och kulturen, och då i synnerhet litteraturen. Både under sin yrkesverksamma tid och numera som pensionär har hans helhjärtade engagemang för teater, litteratur och författarskap präglat hans gärning.

Inom regionbibliotek Västerbotten har rollen som litteraturkonsulent lett till långlivade projekt som Litterära Västerbotten och Västerbotten läser, i rollen som kultur- och bibliotekschef i Vindeln var han med och byggde upp biblioteket på Renforsskolan. Engagemanget i Vindelns kulturliv är omfattande; det har inbegripit bygdespel, berättande, författande av egna romaner och nu senast en drivande kraft inom den nystartade litteraturfestivalen Littfors.

För detta tilldelas nu litteraturens riddare Carl-Axel Gyllenram Region Västerbottens hederstipendium 2023.

Född: 1955

Kontakt:

vindeln@carlaxelgyllenram.se

070-530 00 34

För mer information, kontakta:

Nina Björby (S), Kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten

nina.bjorby@regionvasterbotten.se

070-627 49 96

Richard Ström, kulturstrateg regional kulturverksamhet, Region Västerbotten

richard.strom@regionvasterbotten.se

070-657 57 73

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige