Gå direkt till innehåll
Pekbokmässan är öppen för yrkesmänniskor och allmänhet - stora och små. Foto: pressbild
Pekbokmässan är öppen för yrkesmänniskor och allmänhet - stora och små. Foto: pressbild

Pressmeddelande -

Regionbibliotek Västerbotten arrangerar världens första Pekbokmässa

Den 20-21 oktober arrangerar Regionbibliotek Västerbotten världens första Pekbokmässa för alla som är intresserade av små barns språkutveckling. Fredagen är till för de som jobbar med små barns språkutveckling och lördagen vänder sig till allmänheten. Här finns något för alla som är intresserade av små barns språk.

Världens första Pekbokmässa går av stapeln i Sara Kulturhus i Skellefteå fredagen den 20 och lördagen den 21 oktober, och är öppen för alla som har kontakt med småbarn i jobbet eller hemma. Fredagen vänder sig till yrkesmänniskor som jobbar med barns språk, med inspiration om böcker, berättande, barnrätt och språkutveckling. På lördagen välkomnar man småbarn och deras vuxna till en rolig dag med sagostunder, pyssel, lekar och inspiration med mera.

Att pekboken står i centrum har sin naturliga förklaring.

– Under hela mässan har vi pekboken i fokus – den bok som för de allra flesta barn är deras första. Det är under barnets första år som basen för språkutvecklingen läggs och alla vuxna runt småbarnen har en viktig roll i det tidiga samspelet. Vi hoppas att Pekbokmässan ska sprida ordet om varför det är så viktigt med tidiga språkutvecklingsinsatser, säger projektledaren Frida Värnlund från Regionbibliotek Västerbotten.

Frida Värnlund tipsar om några inslag som hon ser fram emot extra mycket.

Båda dagarna är maxade med roliga inslag för både stora och små! Bilderboksskaparna Emma Virke och Hanna Albrektson är på plats på lördagen och småbarnen får bland annat skapa sina egna fruktkompisar. Lill-Sara bjuder småbarnen på prova-på-podd. Det finns också ett mässbord för de viktigaste i sammanhanget – de allra minsta – som får plocka ihop sin egen goodiebag. Det går nämligen att krypa på och runt mässbordet.

Pekbokmässan arrangeras av Regionbibliotek Västerbotten och ingår i utvecklingsprogrammet Småprat i Västerbotten.


Mer info och program:

https://sites.google.com/regionvasterbotten.se/smprat-i-vsterbotten/pekbokm%C3%A4ssa

Regionbibliotek Västerbotten har länet som arbetsfält och ingår i det nationella biblioteksnätverket. Vi arbetar för att främja utveckling, samarbete och kvalitet i länets folkbiblioteksverksamheter och för att stärka bibliotekens roll som en kraft för demokrati, delaktighet och mångfald. Regionbibliotek Västerbotten har också ett litteratur- och läsfrämjande uppdrag, samt ansvar för länets tre sjukhusbibliotek.

Småprat i Västerbotten är samlingsnamnet på språkutvecklingsinsatser kopplade till folkbibliotek, öppen förskola, förskola och barnhälsovård på regional nivå i länet. Samverkan sker i dagsläget mellan Regionbibliotek Västerbotten, Mödra- och barnhälsovårdsenheten inom Region Västerbotten och logopedmottagningen på Norrlands universitetssjukhus, samt med enskilda kommuner i Västerbotten.

Kontakt:

Frida Värnlund, projektledare Småprat – Bokstart i Västerbotten

Region Västerbotten, Regionbiblioteket
frida.varnlund@regionvasterbotten.se

076-144 37 49

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige