Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Regionen höjer ersättningen för att lösa vårdsituationen på Skellefteå lasarett

Planeringen för hälso- och sjukvårdens verksamheter i sommar har varit mer utmanande än på många år. Vid Skellefteå lasarett riskerar antalet vårdplatser att nå akut låga nivåer och regionen arbetar intensivt för att lösa situationen. Nu presenteras ett justerat erbjudande för att locka tillräckligt många medarbetare till de mest kritiska veckorna i sommar.

Budet riktar sig till sjuksköterskor på Skellefteå lasarett inom kirurgcentrum, ortopedmottagningen samt medicinsk och geriatrisk klinik och innebär att semestrande personal som är beredda att jobba någon del under veckorna 30 och 31 får en betydande ekonomisk kompensation.

– Det rör sig om tusentals kronor per pass och vår förhoppning är givetvis att vi får tillräckligt många att nappa på det. Vi har inte så många andra åtgärder att ta till i detta läge. Nästa alternativ är att flytta om semestrar, men det är inte ett läge vi vill hamna i, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Situationen på Skellefteå lasarett har varit skör länge, inte minst med anledning av pandemin, och man går in i sommaren med en personalbrist i grunden. Redan tidigt i höstas när arbetet med sommarplaneringen inleddes stod det klart att den skulle bli problematisk att lösa.

–Det råder personalbrist och det är svårt att hitta vikarier. Nu har vi dessutom en situation där vi inte får tag på hyrpersonal hur mycket vi än försöker. Så ser det ut i hela landet och det drabbar oss hårt, säger Camilla Andersson, närsjukvårdsområdeschef.

Måste säkra patientsäkerheten

De tre sjukhusen i länet och primärvården samarbetar nära och det görs en samordning av resurser och vårdplatser. Patienter vårdas så långt det går på sitt hemsjukhus men vid behov kan det behövas göras en fördelning och flytt av patienter mellan sjukhusen. Men trots det och trots stora ansträngningar visar en ännu inte färdigställd rapport som regionledningen låtit göra att det inte är tillräckligt för att garantera en patientsäker vård på Skellefteå lasarett under de mest utsatta veckorna i sommar.

– Vi har ett uppdrag att bedriva en patientsäker vård och det ska vi fullfölja men dessa kritiska veckor kommer allt närmare och läget är akut. Därför tvingas vi vidta den här typen av åtgärder. Vi hoppas att det är tillräckligt. Ingen önskar den här situationen, säger Ulrica Bergström, chef för länssjukvårdsområde 2.


Mer information
Brita Winsa
Hälso- och sjukvårdsdirektör
070-352 47 16

Camilla Andersson
Närsjukvårdsområdeschef
076-105 15 70

Ulrica Bergström
Chef för länssjukvårdsområde 2
070 374 78 74

Presskontakt
Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-554 05 95

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige