Gå direkt till innehåll
Minska risken för att bli sjuk under rötmånaden genom att tvätta händerna ofta och använda olika skärbrädor för kött och grönsaker.
Minska risken för att bli sjuk under rötmånaden genom att tvätta händerna ofta och använda olika skärbrädor för kött och grönsaker.

Pressmeddelande -

Så minskar du risken för magsjuka under rötmånaden

I slutet av juli börjar den period vi kallar rötmånaden. Då är temperaturen och luftfuktigheten vanligen som högst och bakterier frodas lättare. Det är en tid då antalet fall av magsjuka ökar, men genom att förvara och laga mat på rätt sätt kan du minska risken att drabbas. Karina Salomonsson, verksamhetschef vid 1177 på telefon i Västerbotten, ger sina bästa tips.

Det går inte att helt skydda sig mot risken att drabbas av magsjuka, men genom att tänka på hur du hanterar livsmedel, och tvätta händerna noga flera gånger per dag, kan du förebygga att bli sjuk. Du ska alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling. Ska du skära både kött och grönsaker ska du använda olika knivar och skärbrädor.

Ökat tryck på 1177 på telefon

På 1177 på telefon brukar rötmånaden märkas genom en tydlig ökning av samtal från personer som vill få råd efter att de drabbats av magsjuka.

– Det absolut viktigaste är att du får i dig vätska ifall du får magsjuka. Du behöver dricka mer än vanligt och vatten är det bästa, förutom vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa på apotek, men du kan även blanda till din egen berättar Karina Salomonsson, verksamhetschef vid 1177 på telefon i Västerbotten.

Drick lite och ofta

Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga och sårbara.

– Vissa barn kan behövas matas med sked. Barn som kräks mycket bör få två teskedar vätska ungefär var femte minut vilket är ungefär 10 milliliter. Du ska helst undvika söta drycker och lightdrycker eftersom dessa kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass, men fortsätt att erbjuda dem något att dricka säger Karina Salomonsson.

När magsjukan är över och du kan äta igen går det bra att äta vanlig mat i små portioner. Ät gärna soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris. Undvik fiberrik mat och kaffe eftersom det kan ge diarré.

Tips för att undvika magsjuka:

  • Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Värm upp maten ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
  • Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Fler tips och råd vid magsjuka, och hur du gör din egen vätskeersättning, finns på 1177.se/magsjuka och i appen för 1177.

Mer information

Karina Salomonsson
Verksamhetschef 1177 på telefon i Västerbotten
Region Västerbotten
090-785 07 51

Presskontakt

Therese Erixon
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
090-785 72 35

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige