Gå direkt till innehåll
Sista chansen att vaccinera sig i vår

Pressmeddelande -

Sista chansen att vaccinera sig i vår

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 är snart avklarad, men än finns det tid att vaccinera sig. De som rekommenderas vaccin har möjlighet att vaccinera sig till och med den sista april.

Region Västerbotten har vaccinerat mot covid-19 sedan mitten av mars, men snart avslutas vårens vaccination.

– I vår har Folkhälsomyndigheten valt att koncentrera vaccinationerna och det är bara möjligt att vaccinera sig till och med den 30 april. De som hör till någon av de grupper som rekommenderas vaccin i vår behöver alltså passa på innan dess, säger Dan Thorn, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Vårens dos rekommenderas till alla som fyller 80 år i år eller är äldre och till personer som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser. Dagliga omsorgsinsatser kan vara exempelvis hemtjänst eller att man bor på ett särskilt boende för äldre.

Skydd vid tidig smittspridning

Vaccination minskar risken för allvarlig sjukdom i covid-19. Just nu är smittspridningen låg i Västerbottens län, men vårens vaccination ger också ett gott skydd för en eventuell tidig smittspridning i höst.

– Covid-19 är fortfarande ett relativt nytt virus och vi vet inte när en ökad smittspridning kommer igen. Förra hösten fick vi en tidigare smittspridning än vad vi väntat oss och då hade vi inte hunnit börja vaccinera inför vintersäsongen, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

De som hör till grupper som rekommenderas en dos i vår har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Övriga har fortfarande ett bra skydd.

– Vi vet att skyddet från vaccinet avtar snabbare bland äldre och att de som har dagliga omsorgsinsatser har en ökad risk att bli allvarligt sjuka jämfört med jämnåriga utan omsorgsbehov. Därför är det väldigt viktigt att dessa grupper fyller på sitt skydd utifall det skulle bli en smittspridning i sommar eller i början av hösten, säger Maria Marklund.

Finns tider kvar

Vaccinationerna sker på Vaccinationscentrum på Anderstorg i Skellefteå samt på länets hälsocentraler och sjukstugor. Tider som går att boka själv genom webbplatsen 1177.se samt tider för drop in finns att se på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se. Det går också att boka tid genom att ringa till en hälsocentral eller sjukstuga.

– Det finns fortfarande tider att boka runtom i länet, så än är det inte för sent. På ett fåtal orter kan det även finnas drop in, säger Dan Thorn.

Mer information
Dan Thorn
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
072-537 23 50

Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige