Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sjukvården i Skellefteå påverkas kraftigt

Vårdförbundet meddelade i fredags eftermiddag att delar av det tredje varslet mot Skellefteå lasarett inte kommer att utlösas. Trots detta kommer varslet, som träder i kraft imorgon tisdag klockan 12.00, att innebära en kraftig påverkan på sjukvården i Skellefteå.

- Lindringen i varslet, som innebär att ytterligare 22 vårdplatser hålls öppna vid Medicinkliniken, gör att situationen lättar något vid Skellefteå lasarett. Förhoppningsvis behöver färre patienter förflyttas till andra vårdinrättingar i länet, säger Ulf Oscarson, chefläkare.

Förberdelsearbetet inför varsel tre har handlat om att säkerställa vården för akut sjuka och medicinskt högt prioriterade patienter. För att klara beläggningen på Skellefteå lasarett styrs bland annat ambulanstransporter från Norsjöområdet till Lycksele lasarett och ambulanstransporter från Lövångerområdet till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Det tredje varslet innebär också att kvinnoklinikens mottagning, ögonmottagningen och medicinmottagningarna i Skellefteå samt kirurg- och medicinmottagningarna i Lycksele kommer att beröras av strejken. Sedan tidigare berörs även stora delar av hälsocentralernas verksamhet i länet, kirurg-ortopedmottagningen i Skellefteå samt röntgen- och operationsavdelningarna i Skellefteå och Lycksele. Vid röntgenavdelningarna i Skellefteå och Lycksele utökas dessutom det befintliga varslet, vilket innebär ytterligare en negativ påverkan på akutsjukvården i länet.

Vårdkonflikten har inneburit att fram till den 16 maj hade cirka 850 operationer i länet uppskjutits och till den 12 maj cirka 3 800 röntgenundersökningar.

Via annonser i dagstidningarna och på landstingets webbplats finns information om hur patienter berörs av vårdkonflikten.

Information lämnas av:
Ulf Oscarson, chefläkare Skellefteå lasarett, 070-348 15 13

 

 

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige