Gå direkt till innehåll
Skellefteå lasarett fortsatt i topp för AT-läkare

Pressmeddelande -

Skellefteå lasarett fortsatt i topp för AT-läkare

Skellefteå lasarett placerar sig som landets sjätte bästa sjukhus för AT-läkare och på en första plats vad gäller medicin samt en andra plats i psykiatrikategorin. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som i 22 år rankat sjukhusen genom personliga enkäter.

Skellefteå lasarett rankas i år högst i kategorin medicin, följt av Oskarshamns sjukhus och Växjö lasarett på en delad andraplats.

– Vi är så otroligt glada och stolta. Det är tillsammans och med alla medarbetares hjälp vi lyckats med detta, berättar Marie Jinder, verksamhetschef på medicinsk och geriatrisk klinik vid Skellefteå lasarett.

Rankningen görs av läkare som för närvarande gör sin allmäntjänstgöring, eller som senast december 2021 avslutat sin AT.

– För våra AT-läkare har vi ett genomarbetat och ordentligt introduktionsprogram som vår lokala studierektor Cecilia Johansson håller i. Alla personalkategorier är inblandade i AT-läkarnas inledning, säger Marie Jinder.

Marie Jinder berättar att med negativa faktorer så som personalbrist och bristfälliga lokaler tas nyheten om en första plats extra väl emot.

– Vi erbjuder riktigt bra vård. Och vi erbjuder en bra arbetsplats för AT-läkarna och en bra handledning och resultaten av undersökningen visar just det, säger hon.

Gemensamt firande

– Det här ska såklart firas! Vi kommer nästa tisdag, den 20 september, uppmärksamma och fira tillsammans med tårta och dryck, berättar Kamilla Fagerberg, ST-läkare på medicinavdelningen.

Både läkargrupperna och alla andra yrkeskategorier på kliniken kommer bjudas in till firande.

– Även media hälsas välkomna till aulan på plan 5 på Skellefteå lasarett, klockan 15.15 och ges då möjlighet att prata med oss i personalen på kliniken, hälsar Kamilla Fagerberg.

Engagerade medarbetare höjer betyget

– Vårt sjukhus får väldigt fina betyg och det har vi klinikerna att tacka för. Det som gläder extra mycket är att samtliga svaranden anger att de skulle rekommendera lasarettet som arbetsplats. Det är fantastiska siffror som vi ska göra vårt bästa för att bibehålla. Vi är på rätt väg, säger Skellefteå lasaretts AT-studierektor Anna Hedlund.

Anna Hedlund berättar att placeringen är ett resultat av att AT-organisationen i flera år har arbetat målinriktat med förbättringsarbeten.

– Det har varit ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer. Även primärvården i Skellefteå får fina betyg, särskilt med tanke på den stora brist på specialister som råder. Trots detta är betyget för handledning under primärvårdsplaceringen 5,4. En stor eloge till de engagerade individer som håller skutan flytande! Jag är så stolt över vårt arbete, säger en glad Anna Hedlund.

Skellefteå lasarett låg i den senaste rankningen på plats 12 och har nu klättrat sex platser. Lycksele ökar 10 placeringar och landar på plats 44 och Norrlands universitetssjukhus placerar sig på plats nummer 46.

Sammanlagt är det 67 sjukhus som är med i undersökningen. Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom de fyra områden medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

Undersökningen finns att läsa i sin helhet här.

Mer information

Marie Jinder
Verksamhetschef, Medicinsk och geriatrisk klinik Skellefteå
Region Västerbotten
076-135 46 63

Kamilla Fagerberg
ST-läkare, Medicinsk och geriatrisk klinik Skellefteå
Region Västerbotten
072-586 56 96

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige