Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smittan ökar i Västerbottens län

Smittspridningen av covid-19 ökar återigen i Västerbottens län. Under föregående vecka testades 59 personer positivt för viruset. Smittan sprids främst i Umeåområdet och bland personer som är under 60 år.

Smittan ökar i Västerbottens län, trots färre som provtar sig för covid-19. Under vecka 26 analyserades 3 095 tester, varav två procent var positiva. Antalet positiva fall av covid-19 ökar därmed från 31 till 59, jämfört med föregående vecka. Ökningen kan bero på att fler smittades i samband med midsommarfiranden samt att egenprovtagningen var stängd på midsommarafton.

Åldersgruppen 40–49 år står även denna vecka för flest antal positiva fall av covid-19, men fallen ökar även i de yngre åldersgrupperna. Endast två fall av covid-19 finns bland personer som är 60 år eller äldre.

– Det är fortsatt viktigt att följa de nationella rekommendationerna som gäller från och med den 1 juli. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive handel och kollektivtrafik. Res smittsäkert, stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Största ökningen i Umeå

Den största ökningen sker i Umeåområdet, med 49 positiva fall, medan tio personer konstaterades smittade i Skellefteåområdet. Inga fall rapporterades i södra Lappland under föregående vecka. Smittan sprids fortfarande främst inom familjer, på arbetsplatser och i sociala sammanhang.

– Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert. Träffas gärna utomhus och håll avstånd, säger Gunilla Persson.

Väldigt varmt i Västerbotten

De senaste dagarna har det varit väldigt varmt i hela Västerbottens län. Just nu är det även många som köar utomhus inför sin vaccinationstid, utanför en hälsocentral eller för att hämta provtagningskit. Ta med en flaska med vatten, bär löst sittande kläder samt en hatt eller keps. Håll er i skuggan så mycket som möjligt, och kom ihåg att det räcker att komma någon minut innan din bokade tid. 

Läs mer på 1177.se för fler råd om hur du kan hantera värmen: https://www.1177.se/Vasterbotten/liv--halsa/sunda-vanor/rad-vid-mycket-varmt-vader/

Mer information
Gunilla Persson
Biträdande smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 20 15

Presskontakt
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48 

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-049 46 53
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-6857233
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige