Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smittan ökar och fler provtar sig

Smittan ökar återigen i Västerbottens län. För att minska smittspridningen är det viktigt att stanna hemma och provta sig vid symtom. Med anledning av den nya virusvarianten omikron finns nya rekommendationer för dig som reser in i Sverige från vissa länder i södra Afrika.

Under föregående vecka testade 219 personer positivt för covid-19 i Västerbottens län, att jämföra med 141 fall under vecka 46. Den ökade smittspridningen syns även i antalet analyserade prover, som ökade till 8 825, jämfört med 5 208 under vecka 46.

– Det ökade antalet prover kan ses som en effekt av att alla vaccinerade återigen ska testa sig när de är sjuka. Alla som är sex år eller äldre rekommenderas testa sig vid symtom. Det är också viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Flest nya fall finns i Umeåområdet, där 167 personer testade positivt. 46 fall fanns i Skellefteåområdet, fyra i södra Lappland och två bland personer som är skrivna utanför länet.

Smittspridningen sker huvudsakligen i sociala sammanhang, på fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser och inom familjen. Smittan sprids i alla åldersgrupper, men flest fall finns i åldrarna 10–19 år samt 40–59 år.

Högt tryck för vaccination

90 procent av befolkningen i Västerbotten som är tolv år eller äldre har fått en första dos vaccin mot covid-19 och 85 procent har fått en andra dos. Bland personer som är 80 år eller äldre har 73 procent fått en påfyllnadsdos och i åldersgruppen 65–79 år har 35 procent fått den.

– På vissa orter har det varit svårt att få en tid på sistone och jag förstår att det är frustrerande. Det är positivt att så många vill vaccinera sig, och jag ber er ha tålamod. Alla som vill vaccinera sig kommer att få göra det, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Ovaccinerade bör fortsatt vidta särskilda åtgärder för att undvika att själva bli sjuka samt för att minska smittspridningen. Du rekommenderas att hålla avstånd till andra människor och undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 samt personer som är 70 år eller äldre. Det gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig.

Ny virusvariant – viktigt med provtagning

Under den senaste veckan har den nya virusvarianten omikron uppmärksammats. I dagsläget finns inga bekräftade fall i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten bevakar kontinuerligt nya virusvarianter. Precis som tidigare är det viktigt att du stannar hemma och provtar dig när du får symtom, även om de är milda. Vi fortsätter att smittspåra alla fall. Det här visar att pandemin inte är över och det vi gör nu påverkar hur det blir framåt jul och senare i vinter, säger Therese Thunberg.

Med anledning av den nya virusvarianten gäller särskilda rekommendationer för dig som under de senaste sju dagarna har rest in i Sverige från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (tidigare kallat Swaziland).

Alla som är sex år eller äldre ska lämna prov för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Lämna sedan ett nytt prov efter fem dagar och stanna hemma tills provsvaret har kommit. Det gäller även om du inte har symtom, om du är vaccinerad, har haft covid-19 tidigare eller har lämnat ett prov som visade att du inte hade covid-19 inför inresan till Sverige.

Mer information
Therese Thunberg
Biträdande smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 37 51

Ronny Lestander
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
070-544 93 07

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige