Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Smittspridningen är fortsatt högst bland ovaccinerade

Antalet positiva fall av covid-19 minskade under föregående vecka. Smittan är fortfarande störst bland ovaccinerade samt i åldersgruppen 10–19 år. Under veckan inleds vaccinationen av 12–15-åringar.

Under vecka 40 analyserades 5 788 prover och det har konstaterats 182 nya fall. 127 av fallen fanns i Umeåområdet, 52 i Skellefteåområdet, två i södra Lappland och ett från en person som är skriven utanför länet.

Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang, på fritidsaktiviteter, i skolan, på arbetsplatser samt inom familjen.

– Nu när samhället har börjat öppna upp igen är det viktigt att alla som har möjlighet vaccinerar sig och att alla stannar hemma när de är sjuka och testar enligt rekommendationerna för covid-19. Vi måste fortsätta att vara kloka och visa respekt mot varandra, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Nu inleds vaccinationen av 12–15-åringarna

Smittspridningen finns i alla åldersgrupper, men den är som störst bland personer som är 10–19 år. I denna åldersgrupp testade 72 personer positivt under vecka 40.

– Vi ser klart och tydligt att smittspridningen är som högst bland de som inte är fullvaccinerade ännu. Därför är det väldigt glädjande att vaccinationen av 12 till 15-åringar kan inledas på länets skolor under den här veckan, säger Stephan Stenmark.

Under tidigare delar av vaccinationsprocessen har nya åldersgrupper släppts på efter födelseår, men nu gäller att barnet ska ha fyllt 12 år.

– Vi har fått en del frågor om varför det är så här, och det beror på att vaccinet som används är godkänt från 12 års ålder. Om man fyller år senare under året och inte har möjlighet att vaccinera sig på sin skola nu får man vaccinera sig på en hälsocentral efter att man har fyllt år, säger Stephan Stenmark.

Vaccinationerna inleds denna vecka, men det kommer att dröja några veckor innan alla har hunnit erbjudas en första dos.

– 16 och 17-åringarna har varit jätteduktiga på att prioritera vaccination. Jag hoppas verkligen att vaccinationsviljan är lika hög bland de yngre och deras vårdnadshavare, säger Stephan Stenmark.

Fler behöver vaccinera sig

Vaccinationstäckningen är hög i Västerbottens län, men den behöver bli högre. Störst andel ovaccinerade finns fortfarande i åldersgrupperna 18–39 år.

– Just nu går det tyvärr väldigt långsamt framåt bland de som är 18 till 39 år. Fler behöver vaccinera sig för att vi ska kunna hålla nere smittspridningen. Det är även viktigt att komma ihåg att de som är 18 år eller äldre och som inte är fullvaccinerade fortfarande bör hålla avstånd till andra människor och undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19. Pandemin är inte över, säger Stephan Stenmark.

Se lediga tider för vaccination samt drop in-tider på: https://vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se/

Mer information
Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-6857233
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige