Gå direkt till innehåll
Snabbare behandling för artros med digital artrosskola

Pressmeddelande -

Snabbare behandling för artros med digital artrosskola

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och ungefär en av fyra över 45 har sjukdomen. Region Västerbotten har nu tagit fram en digital artrosskola som gör att fler kan få rätt hjälp snabbare.

En viktig del av behandlingen för artros handlar om att lära sig mer om sjukdomen och vad man kan göra för att minska smärta och öka eller behålla sin rörlighet. Därför ska alla patienter med artros erbjudas artrosskola, enligt nationella riktlinjer och vårdförlopp.

Tidigare har artrosskolan i Västerbotten enbart erbjudits fysiskt hos länets hälsocentraler och sjukstugor, men nu finns ett digitalt alternativ som ska bidra till en mer jämlik vård över länet. Den heter artrosskolan ALMA, som står för ”aktivt liv med artros”.

– Vad som menas med artrosskola kan se olika ut på olika ställen i landet, det kan skilja mellan olika hälsocentraler och sjukstugor, och det kan skilja mellan behandlare. Artrosskola ska vara mer än att du har fått en broschyr om artros eller bara fått övningar. I ALMA får alla både teori och praktik, det går hand i hand, säger Mimmi Sokka, som är fysioterapeut på Storumans sjukstuga och som varit delaktig i att ta fram den digitala artrosskolan.

Snabbt och flexibelt

För att behandla sjukdomen är det viktigt att komma i gång med kunskapshöjande insatser och träning tidigt.

– Med ALMA kan man börja behandlingen direkt efter att man har fått sin diagnos, och alla får samma relevanta information. Om min patient söker efter information själv kanske den hittar information som inte riktigt stämmer, eller som inte stämmer i Västerbotten, förklarar Mimmi Sokka.

I och med att programmet är digitalt kan det genomföras oavsett tid och plats.

– Vi har ju ingen kvällsmottagning, men med ALMA går det att genomföra artrosskolan på kvällen. Patienten kan också göra programmet i sin takt, säger Mimmi Sokka.

Den som har artros slipper också resan för att delta fysiskt, vilket kan spara både tid och pengar.

Ökad kunskap och delaktighet

Med artrosskolan får patienten en ökad möjlighet att vara delaktig i sin behandling, där fysisk aktivitet är en viktig del.

– Vi vill få fram budskapet att artros är en kronisk sjukdom, men man kan bli bättre. Man kan bli bättre genom att lära sig strategier för hur man hanterar den i vardagen och att smärtlindring är viktig för att man ska hålla sig fysiskt aktivt. Övningar som är utprovade för patienten är viktiga för att få symtomlindring, säger Mimmi Sokka.

Det finns också en funktion där patienten kan skicka meddelanden och frågor direkt till sin behandlare.

– Vissa patienter använder den mycket, vissa använder den inte alls. Ser jag att patienten inte har varit aktiv på att tag kan jag skicka ett meddelande och fråga hur det går, eller om det finns något som behöver ändras. Ibland kan en patient ha slutat höra av sig för att den blivit så pass bra av behandlingen, säger Mimmi Sokka.

Fakta om artrosskolan ALMA

Artrosskolan ALMA finns som ett digitalt program för stöd och behandling som nås genom att logga in på 1177.se. För att få tillgång till programmet kan man kontakta sin hälsocentral. Programmet är kostnadsfritt.

Mer information om artros och behandling för artros finns på 1177.se/artros

Mer information
Mimmi Sokka
Fysioterapeut
Region Västerbotten
090-785 00 00 (växel)

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige