Gå direkt till innehåll
Frida Idenfors  kontaktsjuksköterska och processledare för hudmelanom
Frida Idenfors kontaktsjuksköterska och processledare för hudmelanom

Pressmeddelande -

Sommar, sol och UV-strålning

Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta – trots det är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt. Men visste du att barnens UV-kläder blir sämre med tiden eller att kopplingen mellan solning och cancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer?

Efter en lång och mörk vinter i Västerbotten är det många som vill leta sig utomhus då solen tittar fram och värmen kommer. Men som med mycket annat så kan för mycket av solens strålar vara skadligt och i värsta fall leda till hudskador eller hudcancer. Kopplingen mellan solning och hudcancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer.

Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. Malignt melanom är bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. Antalet fall har fördubblats under 2000-talet. Den kan drabba alla men genomsnittsåldern när diagnos ställs är mellan 60 och 70 år. 

– Solen är den enskilt största anledningen till hudcancer. Det tar tid för hudcancer att utvecklas och man kan se en fördröjning i diagnosen. Det är inte ovanligt att de som varit mycket utomlands och inte använt solskydd då de var yngre får en diagnos när de är i 70-årsåldern, säger Frida Idenfors, kontaktsjuksköterska som jobbat sex år på hud- och STD-kliniken i Region Västerbotten.

Olika hudtyper

– Alla människor är olika känsliga för solen. Även om din hud är mindre solkänslig betyder det inte att du kan strunta i att skydda dig. Man kan riskera att drabbas av hudskador och hudcancer även om man har en mycket melaninrik, mörk hud och aldrig bränner sig i solen, säger Frida Idenfors.

Solens skadliga strålning kallas ultravioletta strålar och förkortas UV-strålar eller UV-ljus. Det är främst två typer av UV-strålning som kan ge hudskador. De heter UVA och UVB. Det är framför allt UVB som gör att du bränner dig om du solar för mycket.

– En solbränna är även det en form av solskada, det är hudens sätt att visa att ”nu har det blivit för mycket”. Har du bränt dig blir huden röd, varm och svider. Solen kan också ge blåsor eller i värre fall även eksem, säger Frida Idenfors.

Soleksem är speciellt vanligt i början av sommaren när inte huden är van eller härdad. De allra flesta som får lindriga hudbesvär behöver inte söka vård, men ibland kan det vara nödvändigt att kontakta primärvården för hjälp. Primärvården kan vid allvarligare fall skicka en remiss till hud- och STD-kliniken i Västerbotten. Förra året fick de totalt 13 444 remisser på 11 120 unika patienter.

Barnens hud och ögon

Solen har dock också en rad positiva hälsoeffekter. Solen ger värme och hjälper till att reglera dygnsrytmen. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som bland annat har en positiv effekt på vårt immunförsvar. Det räcker med 20 minuter per dag för att få rätt dos D-vitamin. Alla behöver trots detta skydd mot solen, oavsett ålder.

– Barn under ett år ska aldrig vara i solen. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Varken deras hud eller ögon är utvecklade för att vara i solen, är Frida Idenfors tydlig med.

Att använda solskydd och UV-kläder på barn även när de är i skuggan är att rekommendera.

– Solskydd och kläder är ett komplement till varandra – det gäller både vuxna och barn. Först smörja sig med solskydd och sedan kläder – gärna löst sittande, i en mörk färg med täta trådar. En bomullsskjorta motsvarar ungefär solskyddsfaktor 50 och en bomulls t-shirt solskyddsfaktor 10, säger Frida Idenfors.

Solens UV-strålar är starka och kan ta sig igenom både solkräm, kläder och mulet väder. Det bästa solskyddet för barn är UV-kläder, hatt och solglasögon för att skydda ögonen.

– UV-kläder är fantastiskt men tappar dock sin funktion över tid. Både av att de tvättas i maskin eller att de helt enkelt slits av att användas. De skyddar också sämre om de sitter för tajt och tyget sträcks ut, säger Frida Idenfors.

Fler råd om hur man kan skydda sig mot solen finns på 1177.

Mer information

Frida Idenfors
Kontaktsjuksköterska och processledare för hudmelanom
Region Västerbotten
090-785 20 63

Presskontakt

Anneli Hägglund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
076-842 70 70

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige