Gå direkt till innehåll
Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus

Pressmeddelande -

Städrobotar stärker upp på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus

Region Västerbotten har fått två nya medarbetare. Två städrobotar åker numera runt på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus.

Är vi i en galax långt långt borta eller i regionens lokaler? Ja, den frågan kanske någon förbipasserande ställer sig när Region Västerbottens senaste tillskott i medarbetarstyrkan glider förbi.

Under ett års tid kommer internservice vid Region Västerbotten kolla på hur man kan automatisera och effektivisera lokalvården med hjälp av robotar. Nyförvärven som finns på Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus skurar, dammsuger och åker hem till sin station när jobbet är klart.

– Vi kommer att kunna städa mer på de tider vi inte har så mycket personal och patienter på sjukhusen samt till viss del öka städfrekvensen, säger Mikael Persson, verksamhetschef på internservice.

Smartare arbetssätt

Internservice har sedan 2019 effektiviserat sitt arbete på en rad olika sätt. Man har bland annat genom smartare planering minskat gångtiderna för medarbetarna, samt ökat maskinskurningen och maskindammsugningen.

– Åtgärderna som genomförts under den här perioden motsvarar uppåt sju heltidstjänster. Antalet lokalvårdare är fler nu än 2019, men det är också fler ytor som har tillkommit. Hade vi inte genomfört de här förändringarna hade vi behövt vara sju, åtta personer till. Det här är vårt bidrag till regionens effektivisering utifrån det ekonomiska läget, säger Mikael Persson.

Finns det då någon risk att robotarna tar över städningen helt? Nej, de ska snarare ses som ett komplement och en arbetsmiljöförbättring.

– Vi vet att till exempel axlar och handled är utsatta områden för den här yrkesgruppen. Här kan vi komplettera med de här robotarna, säger Mikael Persson.

Vad heter de nya kollegorna? I Lycksele har vi Leo, och kollegan som städar på Norrlands universitetssjukhus kommer barnen på barnavdelning 3 namnge. Den 20 mars förkunnas namnet.

Mer information
Ann-Katrin Evertsson, sektionschef internservice
Lycksele lasarett
072-538 87 00
annkatrin.evertsson@regionvasterbotten.se

Erik Lindbergh, sektionschef internservice
Norrlands universitetssjukhus
076-127 64 94
erik.g.lindbergh@regionvasterbotten.se

Mikael Persson, verksamhetschef internservice
Region Västerbotten
073-098 66 45
mikael.p.persson@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Lotta Norlander
Kommunikationsstaben
lotta.norlander@regionvasterbotten.se
090-785 70 89

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige