Gå direkt till innehåll
Karin Granberg, specialist i allmänmedicin vid Erikslids hälsocentral ger råd för att undvika infekterade sår i sommar.
Karin Granberg, specialist i allmänmedicin vid Erikslids hälsocentral ger råd för att undvika infekterade sår i sommar.

Pressmeddelande -

Ta hand om såren för att undvika sommarinfektioner

Under sommaren ökar hudinfektionerna och även små sår kan ge problem. Karin Granberg, specialist i allmänmedicin ger råd om sårvård i sommar och berättar vad man själv kan göra och när vården ska kontaktas.

– Bakterier trivs när det är varmt och fuktigt. Därför är det extra viktigt att sköta om eventuella sår under sommaren så att de inte blir infekterade, säger Karin Granberg, läkare vid Erikslids hälsocentral.

Håll såret rent

Det absolut viktigaste är att undvika infektion och att ge bra förutsättningar för att såret ska läka. De flesta små sår klarar kroppen av att läka själv utan att man behöver söka vård. Tvätta såret rent så fort som möjligt med tvål och vatten och fortsätt att hålla det rent.

– Om det har kommit smuts, jord eller en glasbit i såret gäller det att få bort det. Om det fastnar bakterier så finns det risk att det blir en infektion. Är det svårt att få bort smutsen så blöter man upp såret ordentligt. Sitter såret under foten så kan du ta ett fotbad. Om såret sitter på armen kan man sätta på ett blött förband, då blir det lättare att rengöra efter ett tag, säger Karin Granberg.

Bedövningssalva kan vara bra att använda om det gör ont att rengöra såret eller när man ska ta bort en sticka. Det kan vara en god idé när det gäller barn.

Vänta med att bada tills såret läkt

För att minska risken för infektioner ska man inte klia på sår eller bett.

– Låt också bli att bada tills såret har läkt. Om såret är öppet finns det en yta där bakterier kan fastna. Men det beror också på var såret sitter. Om det är ett litet sår och du verkligen inte kan motstå ett bad kan du använda ett tätt förband så att det inte kommer in vatten. Det finns till exempel bra vattentäta plåster, säger Karin Granberg.

Plåster eller inte?

Det viktigaste är att såret hålls rent och att det inte kommer in smuts eller jord i det. Beroende på var såret sitter så kan man behöva täcka det med ett plåster.

– Det viktiga är att skapa en bra sårläkningsmiljö. Är det ett litet sår som sitter skyddat så behövs inte något plåster. Då luftas såret och läker fortare. Men om det är ett skavsår eller ett sår som sitter under foten behöver du skydda det. Gå inte barfota utomhus om du har ett sår under foten, säger Karin Granberg.

En penna kan vara till hjälp vid infektion

Blir såret blir rött och svullet, är varmt och ömt är det tecken på infektion. De flesta sår som blir infekterade behöver inte behandlas med antibiotika.

– Rita runt den röda randen runt såret. Om det röda området ökar och blir större och större ska du söka vård. Om den krymper klarar kroppen av att ta hand om infektionen på egen hand.

Då ska man kontakta vården

Är det ett djupare sår eller skärsår som glipar eller inte slutar blöda är det viktigt att såret sys så fort som möjligt. Då läker det snabbare och risken för att såret ska bli infekterat minskar.

Behövs råd om såret ska man i första hand kontakta sin hälsocentral eller 1177 Vårdguiden på telefon. Telefonnummer 1177 är öppet dygnet runt och en sjuksköterska bedömer om vård behövs och vägleder invånaren i så fall till rätt mottagning. Har såret kommit i kontakt med jord eller om det är ett bett av ett djur kan en påfyllnadsspruta med vaccin mot stelkramp behövas.

– Ta hand om dig själv i sommar! Får du ett sår, håll det rent. Ring 1177 om du behöver råd och om du kommer till hälsocentralen får du hjälp av en distriktssköterska. De är de riktiga sårproffsen, avslutar Karin Granberg.

Karin Granbergs tips på bra saker att ha hemma:

  • Pincett – utmärkt för att plocka bort stickor eller små glasbitar
  • Sax
  • Plåster
  • Kompresser
  • Suturtejp – ibland kan man behöva dra ihop såret
  • Elastisk binda – det är bra om man har fått ett lite större sår som är svullet.
  • Klorhexidin
  • Värktabletter, till exempel alvedon

Mer information om behandling av små sår finns på 1177 Vårdguidens webbplats: 1177.se/behandling-sma-sar

Mer information
Karin Granberg
Läkare, specialist i allmänmedicin, Erikslids hälsocentral
karin.e.granberg@regionvasterbotten.se
070-635 07 03

Presskontakt
Therese Erixon
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
therese.erixon@regionvasterbotten.se
072-537 03 22

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige