Gå direkt till innehåll
Sambulansen som trafikerar sträckan Skellefteå-Umeå tas tillfälligt ur drift för reparation. Den ersätts med sambulansen som trafikerar sträckan Lycksele-Umeå där patienter skickas med en ersättningsbuss, taxi eller ambulans beronde på vårdbehov.
Sambulansen som trafikerar sträckan Skellefteå-Umeå tas tillfälligt ur drift för reparation. Den ersätts med sambulansen som trafikerar sträckan Lycksele-Umeå där patienter skickas med en ersättningsbuss, taxi eller ambulans beronde på vårdbehov.

Pressmeddelande -

Tillfälliga ändringar i sambulansens verksamhet

Verksamheten för sambulansens båda linjer i Västerbotten kommer från och med torsdag 27 februari tillfälligt att se annorlunda ut. Detta eftersom den sambulans som trafikerar sträckan mellan Skellefteå och Umeå måste åtgärdas, någonting som beräknas ta omkring fyra veckor.

Konkret innebär det att sambulansen som just nu trafikerar sträckan mellan Lycksele och Umeå ersätter sambulansen från Skellefteå. Från och med torsdag går istället en ersättningsbuss från Lycksele. Till skillnad från den ordinarie sambulansen kan den inte transportera patienter på bårar, som istället skjutsas med ambulans eller taxi beroende på vårdbehov.

– Det är inte en ideal lösning men vi ser helt enkelt en för stor risk i att inte låta sambulansen gå från Skellefteå. Det är större volymer med patienter jämfört med de som reser från Lycksele, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Västerbotten.

Anledningen till att sambulansen från Skellefteå måste åtgärdas beror på att en nivåskillnad mellan bussens lyft och själva bussen kan innebära en risk för patienten. Det är även ett arbetsmiljöproblem då det innebär att ambulanspersonalen tvingas rucka på båren vid varje på- och avlastning.

– Det har inte inträffat någon allvarlig incident men vi har haft tillbud som avvärjts. Hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö för våra medarbetare är av högsta prioritet. Därför är det viktigt att felet åtgärdas så snart som möjligt, säger Jani Sundqvist.

Bussen ska nu köras till fabriken i Spanien för nödvändiga åtgärder, vilket beräknas ta fyra veckor.

– Det är tillverkaren som kräver att arbetet sker på plats i fabriken. Vi hade önskat att det kunde lösas på ett annat sätt, men det går inte, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå Buss, som är operatör på linjen.



Mer information

Jani Sundqvist
​verksamhetschef ambulanssjukvården
​Region Västerbotten
​jani.sundqvist@regionvasterbotten.se
​073 056 74 11

Kristoffer Hedenström
​trafikchef, Skellefteå Buss
​kristoffer.hedenstrom@skebuss.se

Presskontakt

Per Strömbro
​Kommunikationsstaben
​Region Västerbotten
​per.strombro@regionvasterbotten.se
​072 554 05 95

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige