Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tobaksfria dagen firas i länet

Imorgon är det Tobaksfria dagen och det firas med aktiviteter i hela länet. På sjukhusen och på flera skolor i länet engagerar sig människor för en tobaksfri framtid. Imorgon 11-16 befinner sig Tobaksfri Duo i Glashuset tillsammans med fotbollsspelare från Umeå IK.

Tobaksfria dagen instiftades av Världshälsoorganisationen och uppmärksammas i hela världen för att sätta fokus på tobak ur olika perspektiv. Årets tema handlar om att stoppa all marknadsföring av tobak.

Imorgon mellan 11 och 16 är Tobaksfri Duo på plats i Glashuset för att genomföra en rad aktiviteter. Du kan bland annat prova på armbrytning, speedshooting, frisbeegolf och fotbollsjonglering. Alla Umeåbor är välkomna att delta.

Spelare från Umeå IK FF är med under dagen och spelare nummer 27, Alexandra Nilsson, är i år Tobaksfri Duos egen coach som tillsammans med coachen Zack Hansson, Tobaksfri Duo, håller i aktiviteterna.

Ett tobaksfritt bemötande
Länets sjukhus, hälsocentraler och folktandvårdskliniker engagerar sig i en rad aktiviteter. Många kommer att bära knappen ”Hos mig får du ett tobaksfritt bemötande” och marknadsföra erbjudandet om tobaksavvänjningsstöd.

Under dagen informerar de tre tobakspreventiva mottagningarna om alla fördelar med ett tobaksstopp och de ger också råd om hur man slutar med tobak.

På Alva kultur vid Norrlands universitetssjukhus visas filmen ”Tobakens Barn” varje heltimme med start klockan 11. Filmen handlar om tobakens verkliga konsekvenser.

Firar med ätbara konstverk
Länets skolor uppmärksammar dagen med namninsamlingar till Tobacco Endgame som är en internationell rörelse som arbetar för att få världens regeringar att sätta ett slutår för tobaken. Flera länder har bestämt sig, Nya Zeeland 2025, Finland 2040 och i Sverige arbetar vi för att 2025 ska bli året då rökningen i stort sett är borta.

På Västangårds skola i Umeå kommer eleverna att bygga ett ätbart konstverk som alla elever får smaka av. På Vindelälvsskolan i Sorsele kommer man att baka och bjuda alla elever på högstadiet på fika. I samband med fikat kommer också en elev som gjort en affisch för tobaksfrihet att prisas.

 

Kontaktperson:
Ywonne Wiklund Hälsoutvecklare, Västerbottens läns landsting
Mobiltelefon: 070-648 73 15

 

Hälsningar
Elin Sköld
Kommunikationsstaben

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige