Gå direkt till innehåll
På bild: De vinnande teamen vid prisutdelningen Foto: Patrick Trägårdh
På bild: De vinnande teamen vid prisutdelningen Foto: Patrick Trägårdh

Pressmeddelande -

Tre vinnande idéer i Lycksele

Varje år under Mötesplats Lycksele kulminerar Västerbottens innovationsarbete med finalerna för Utvecklingsverkstäderna – det när Innovationsloopen går i mål, med sitt årliga idé- och innovationsarbete.

Fem idéer tävlade om tre prischeckar, på vardera 15 000 kronor signerade av Almi Nord – pengar som ska användas till att föra idéerna närmare förverkligande.

– Vi tycker att det är oerhört kul, viktigt och inspirerande att få vara med i den här processen. Därför har vi varit med från början av Innovationsloopen och därför satsar vi vidare tillsammans med Region Västerbotten, säger Torbjörn Edvall, affärschef på Almi Nord i Umeå, som delade ut checkerna till de tre vinnande teamen.

Även om finalen markerar ett slags avslut, pågår innovations- och förbättringsprocesserna kontinuerligt i länet. Det är en strategi.

– Innovation är ingenting vi kan beställa vid ett särskilt tillfälle, utan det är en inställning och ett sätt att tänka och arbeta, hela tiden. Vi börjar få in det mind-setet i Västerbotten, och det är verkligen inspirerande. I år har vi haft ett extra fokus på presentationerna, eftersom det är så viktigt att vara entusiasmerande när man vill driva förändring. Det är A och O och därför har vi jobbat extra mycket med det i år, säger Nicke Berglund, processledare för Innovationsloopen.

De tre vinnande koncepten från Mötesplats Lyckseles Utvecklingsverkstäder 2019 är:

CoPow

CoPow för samman människor med liknande inställning, övertygelse och visioner – från hela världen. Tjänsten ”matchar” engagerade människor med potential, inte olikt moderna dejtingappar, och skapar på så sätt nya samarbeten. CoPow arrangerar även fysiska träffar med idéer och visioner i fokus.

CRAGE

Utslitna höftleder är en ny folksjukdom, och höftledsimplantat är en vanlig operation inom den svenska vården. Tyvärr är även uppföljande operationer ganska vanliga, på grund av att den nya höftkulan tenderar att lossna från sin skål vid mindre trauman. Innovationen CRAGE ska på ett enkelt sätt lösa detta svåra och oerhört kostsamma problem genom att via en krage hålla höftkulan på plats.

Craftmaker

Craftmaker erbjuder länets snickeriindustri ytterligare ett verksamhetsben att stå på. Tjänsten kombinerar modern teknik – 3D-skanning och 3D-printing i trä – och låter spillmaterial från dagens verksamhet bli nya detaljer av snickarglädje, ramar, stuckaturer osv i helt unika serier.

I Utvecklingsverkstäderna, som är workshopdelen av Mötesplats Lycksele, har 40 personer arbetat under tisdag och onsdag med att vässa fem koncept som fångats upp från länets innovationsprocess, Innovationsloopen.

Alla koncept, även de som inte hamnade topp-tre, får fortsatt stöd under Innovationsloopens tredje steg, Företagsverkstaden, som hålls pågår löpande under sommar och höst.

Innovationsloopen har blivit ett föredöme i Europa, i ett Interreg Europe-projekt vid namn OSIRIS, där sex andra länder ska lära av men även bidra till Innovationsloopens utveckling.

För mer information

Emil Hägglund 
Processledare, Innovationsloopen
076-141 05 05, emil.hagglund@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige