Gå direkt till innehåll
Ungdomsmottagningarna i Västerbotten får egen app

Pressmeddelande -

Ungdomsmottagningarna i Västerbotten får egen app

Nu lanserar Region Västerbotten en app för länets ungdomar som heter Ungdomsmottagning Västerbotten.

– Det här är ett viktigt steg i att förstärka arbetet med ungas fysiska och psykiska hälsa. Det blir enkelt och lättillgängligt när vi möter unga på deras egen planhalva. Dessutom underlättar vi för ungdomar att nå ungdomsmottagningen under coronaepidemin när många sitter hemma, säger digitaliseringsstrateg Thomas Fritz.

I appen kan ungdomar mellan 13 och 22 år själva boka en tid i mobilen för att träffa en barnmorska, dietist eller psykolog (16–22 år) via video och chatt. De kan bland annat få rådgivning om ångest, stress, nedstämdhet, preventivmedel, könssjukdomar och mat och ätande.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda en app riktad mot ungdomar, vi ser att behovet finns! Nu blir det lätt för dem att nå oss var de än befinner sig oavsett om det är i skolan, på jobbet eller hemma, säger Eva Holmberg projektledare och legitimerad psykolog vid ungdomshälsan Umeå.

Vill nå ungdomar i hela Västerbotten

Ungdomsmottagningarna har erbjudit videobesök sedan 2017 via appen Mottagning Region Västerbotten tillsammans med andra mottagningar och hälsocentraler, men nu flyttar de alltså ut sitt innehåll och får en egen app.

– När vi körde igång 2017 hade vi 22 besök via appen, 2018 blev det 226 besök och 2019 kom vi upp i 380. I år skulle det vara roligt om vi kunde komma upp i 500, säger Eva Holmberg.

Målet med appen är att nå ungdomar i hela Västerbotten. Den finns tillgänglig i appbutikerna Google Play Butik och App Store.

– Den ökar tillgängligheten och ungdomar som inte har en fysisk ungdomsmottagning eller ungdomshälsa där de bor behöver inte längre resa för att få rådgivning. Nu har de istället ungdomsmottagningen lättillgänglig i sin egen ficka! avslutar Eva Holmberg.

Mer information

Eva Holmberg
Projektledare och legitimerad psykolog
Ungdomshälsan Umeå
090-785 9152

Thomas Fritz
Digitaliseringsstrateg, e-hälsa
Region Västerbotten
073-070 62 15

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige