Gå direkt till innehåll
Foto Johan Gunsèus
Foto Johan Gunsèus

Pressmeddelande -

Unik bibliotekskonferens i Umeå

Den 23-24 mars samlas människor från hela landet för att delta i Marskonferensen på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Det är den största årliga bibliotekskonferensen så här långt norrut och ett unikt samarbete mellan Umeås olika bibliotek. Temat för året är Kan innehålla spår av lärande – Biblioteket som kunskapsförmedlare.

– Vi erbjuder ett spännande program med både teoretiska föreläsningar, studiebesök och berättelser direkt från biblioteksgolvet, säger Christer Edeholt, biblioteksutvecklare, Region Västerbotten.

Marskonferensen 2020 handlar om bibliotekens roll i olika lärandesituationer, ett aktuellt ämne eftersom bibliotekspersonalen ofta ställs inför situationer där de får, eller tar sig, rollen som ledare i ett utbildande syfte. Det framgår i bibliotekslagen att biblioteken ska bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, och många biblioteksanställda efterfrågar därför mer pedagogiska grundkunskaper och metoder för detta.

– Samhället utvecklas hela tiden så det är viktigt att alla kan hitta information och relevant kunskap på sitt bibliotek, säger Rebecca Eriksson, Regionbibliotek Västerbotten.

På programmet finns bland annat filosofie doktor i pedagogik Håkan Fleischer som med både humor och allvar belyser ”Hur du kan skapa goda förutsättningar för det pedagogiska mötet” och skolbibliotekarie Monika Staub Halling som bland annat föreläser om att rusta barn med nätvett och kritiskt tänkande. Exempel på fler ämnen som tas upp är: ”Lärandeaspekter kring berättande texter i litteratur, spel och film”, ”Inlärning och hjärnan”, ”Dagens dam” om spännande historiska kvinnor och ”Bibliotekssverige berättar”.

Konferensen arrangeras för tolfte året i rad och medverkande bibliotek är: Universitetsbiblioteket, Stadsbiblioteket, SLU-biblioteket, Regionbibliotek Västerbotten samt Sveriges depåbibliotek och lånecentral. Som moderator ser vi Eva Gustavsson, frilansande kulturproducent och pedagog med särskilt intresse för barnkultur, böcker och rättighetsfrågor.

Här kan du se hela programmet

Här kan du se konferensens talare

Välkommen att anmäla dig här!

OBS! Sista dag för anmälan är måndag 9/3.


För mer information:

Christer Edeholt
Biblioteksutvecklare, Region Västerbotten
​​070-357 57 09, christer.edeholt@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
​070-254 57 53, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se​

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige