Gå direkt till innehåll
Flera spännande projekt presenteras dessa dagar och vi får vi en överflygning i det samhällsbygge som pågår.
Flera spännande projekt presenteras dessa dagar och vi får vi en överflygning i det samhällsbygge som pågår.

Pressmeddelande -

​Utomhusevent i Storuman om innovativa vårdlösningar och krisberedskap för framtiden

Region Västerbotten med samarbetspartners bjuder in till ett tvådagars utomhusevenemang den 27–28 augusti i Storuman. Dag ett handlar framför allt om den innovationskraft som finns i regionen med fokus på glesbygd. Dag två visar på vikten av beredskap på individ- och samhällsnivå. Allmänhet och media hälsas varmt välkomna.

– Flera spännande projekt som vi driver tillsammans med kommunerna i södra Lappland för att uppnå god och nära vård i en glest befolkad region presenteras under dagarna i Storuman, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten.

Sjukvårdssystemet i Sverige är på väg att förändras i grunden. Syftet med omställningen till en god och nära vård är att stärka och tydliggöra patientens ställning, främja integritet, självbestämmande och delaktighet.

– God och nära vård handlar inte bara om vård, det är ett samhällsbyggnadsprojekt. Kommunikationer, infrastruktur, hälso- och sjukvård – allt sitter ihop och allas engagemang behövs för att omställningen ska bli framgångsrik. Under dessa dagar i Storuman får vi en överflygning i det samhällsbygge som pågår, säger Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i södra Lappland.

För en omställning till nära vård behöver både våra synsätt och arbetssätt förändras och utvecklas.

– Företag har börjat inse att det är intressant att utveckla lösningar för glesbygd eftersom det ganska enkelt går att skala upp till stad, men lösningar som tas fram för stad är ofta inte lika enkla att skala ner så det passar glesbygd, säger Peter Berggren.

Södra Lappland har valts ut som ett modellområde där region, kommuner och andra intressenter ska testa arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårds- och omsorgssystemen mot en god och nära vård.

– Äntligen har glesbygden blivit viktig och allt fler ser möjligheterna. Vi ser en positiv spiral med mer testverksamhet med direkt nytta. Det kommer att bli ännu intressantare att besöka, bo och jobba i glesbygd. Det är här framtiden börjar! säger Pia Kristiansson, projektledare, Region Västerbotten.

Dag ett: fredag 27 augusti – Vården kan komma

Tid: 09.30–16.30
Plats: Storuman flygplats

Under 27 augusti får besökarna ta del av nya lösningar på samhällets utmaningar för vård som föds, testas och utvecklas i Västerbottens glesbygd. Företag, kommun, myndigheter, akademi och region medverkar.

Anmäl dig här till "Vården kan komma" den 27 augusti

Dag två: lördag 28 augusti – Smartbygd

Tid: 09.30–16.30
Plats: Storuman centrum

Den 28 augusti kan besökarna kan ta en promenad efter Hälsans stig och upptäcka en rad stationer som visar på vikten av beredskap i samhället ur olika perspektiv. Förutom vård och transporter kommer Statens veterinärmedicinska anstalt, hemvärnet och flera andra stora aktörer att visa på vikten av civil beredskap.

Utdrag bland aktiviteter:

  • Inledningstal av landshövding Helene Hellmark Knutsson
  • Uppvisning av både större och mindre drönare och andra transporter; ambulanshelikopter, räddningstjänst, med mera.
  • Visning av virtuella hjälpmedel. Lösningar för bland annat diabetesfötter, nackskador, huvudskador och hjärnskador.
  • Prepping – vad gör vi om krisen kommer; hur får vi rent vatten och mat? Ann Lindberg, generaldirektör Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, medverkar.
  • Visning av samhällsrummet i Gunnarn. Skyttelbuss tur och retur från Storuman flygplats.
  • Vård och omsorg på distans. Presentation av Glesbygdsmedicinskt centrum, GMC, som bedriver forskning och utveckling för människor som bor i glesbygd.
  • Och mycket, mycket mer!

Se bifogat program längst ner för mer detaljerad information.

Evenemanget är corona-anpassat och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Tänk på att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk.

Evenemanget är ett samarbete mellan Region Västerbotten, Statens veterinärmedicinska anstalt, Hemvärnet, Storumans folkhögskola, Fokus Patient och Storumans kommun.

Mer information

Pia Kristiansson
Projektledare, närsjukvården södra Lappland
Region Västerbotten
070-600 73 02

Peter Berggren
Områdeschef, närsjukvården i södra Lappland
Region Västerbotten
070-347 34 20

Brita Winsa
Hälso- och sjukvårdsdirektör
Region Västerbotten
070-352 47 16

Presskontakt

Victoria Bertilsson
Kommunikatör, God och nära vård i södra Lappland
Region Västerbotten
073-820 99 64

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige