Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vårdpersonal behöver inte längre testas för covid-19

– Vi försöker att gradvis återgå till en hantering av luftsmittor som liknar den innan pandemin, samtidigt som vi tar med oss det vi har lärt oss. Förändringen vi genomför innebär att vi får ett mer enhetligt sätt att hantera de tre stora luftvägssmittorna, covid-19, influensa och RS-virus, vilket underlättar för vårdpersonalen, säger Andreas Winroth, hygienläkare, Region Västerbotten.

Som tidigare gäller att vårdpersonal ska stanna hemma från arbete vid sjukdomskänsla och nytillkomna symtom på luftvägsinfektion. Verksamhetschefer kan besluta om att fortsätta med rutinmässig provtagning på sin enhet. Provtagning av personal kan också bli aktuell vid utbrott eller vid smittspårning inom vården.

Hög vaccinationstäckning är avgörande

– Den här förändringen är möjlig på grund av att vi har en väldigt bra vaccinationstäckning för covid-19 i Västerbottens län. Sjukdomen finns i samhället, men den innebär inte samma risk som tidigare. Risken att bli allvarligt sjuk har närmat sig den att bli allvarligt sjuk i influensa, säger Andreas Winroth.

Region Västerbottens verksamheter fortsätter att aktivt skydda patienter genom att sträva efter en hög vaccinationstäckning för covid-19 och influensa bland vårdpersonal samt genom att fortsätta använda munskydd vid kontakt med patienter.

Mer information
Andreas Winroth
Hygienläkare
Region Västerbotten
072-230 32 11

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige