Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vårens vaccination viktig – även om man vaccinerade sig inför vintern

Vårens vaccinationer mot covid-19 är i full gång. För att behålla skyddet fram till hösten är det viktigt att de som rekommenderas en dos i vår tar den. Det gäller även om man vaccinerade sig inför vintersäsongen.

Vårens dos rekommenderas till alla som fyller 80 år i år eller är äldre och till personer som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser. Dagliga omsorgsinsatser kan vara exempelvis hemtjänst eller att man bor på ett särskilt boende för äldre.

Region Västerbotten har fått kännedom om att det hos vissa uppstått missförstånd om vad som gäller i vår, efter det vykort som regionen skickat till alla i länet som fyller 80 år i år eller är äldre.

– Vi har fått veta att en del tolkat vykortet som att man inte behöver vaccinera sig i vår om man vaccinerade sig inför vintersäsongen, men det stämmer inte. För att avstå vaccinationen i vår ska man både ha vaccinerat sig i höstas och veta att man har haft covid-19 efter den 1 oktober 2023, säger Dan Thorn, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

För att veta att man har haft covid-19 behöver man ha testat sig, till exempel med ett självprov från apoteket. Är man osäker på om man har haft covid-19 rekommenderas man att vaccinera sig.

– Det är olyckligt att en del av texten i vykortet har gått att misstolka, och det är något som vi tar med oss till framtida utskick. Det är viktigt att informationen från oss är tydlig, säger Dan Thorn.

Vårens dos viktig

För att behålla ett högt skydd är det är viktigt att de som rekommenderas vaccin i vår tar sin dos.

– Vårens dos är viktig för att behålla ett högt skydd under våren och sommaren, men även om det skulle bli en tidig smittspridning av covid-19 i höst innan vi hinner börja vaccinera igen, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

De som rekommenderas en dos i vår hör till grupper som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

– Risken för allvarlig sjukdom ökar med ålder, och skyddet från vaccinet avtar snabbare bland äldre. Men vi vet också att de som har tagit sina påfyllnadsdoser enligt rekommendation får ett förstärkt skydd och att det minskar risken för att bli så pass sjuk att man behöver läggas in på sjukhus, säger Maria Marklund.

Personer som är 65 år eller äldre och har dagliga omsorgsinsatser är också en grupp med en ökad risk för allvarlig sjukdom i covid-19, jämfört med jämnåriga utan omsorgsbehov.

Vaccinationer pågår

Vårens vaccinationsinsats startade tisdag den 19 mars, och kommer att pågå till och med den 30 april.

– Vi vaccinerar under en kortare period i vår, och därför är det viktigt att man passar på att boka tid medan det är möjligt. Det finns gott om tider att boka i länet. På vissa orter finns det också drop in som man kan besöka, säger Dan Thorn.

Tider som går att boka själv genom webbplatsen 1177.se samt tider för drop in finns att se på vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se

Mer information
Dan Thorn
Vaccinationssamordnare
Region Västerbotten
072-537 23 50

Maria Marklund
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige