Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vad händer med Folktandvården i Nordmaling?

På grund av långvarig problematik med inomhusmiljön tvingades Folktandvården Nordmaling lämna sina lokaler i våras. Sedan i somras bedrivs verksamheten från ett behandlingsrum i äldreboendet Tallbackens lokaler. Region Västerbotten jobbar intensivt med att hitta båda kortsiktiga och långsiktiga lösningar på problemen.

I dagsläget kan kliniken bara ta emot och kalla barn och unga vuxna upp till 23 år samt sjuka och sköra med akuta behov. Vuxna med akuta problem hänvisas till tandakuten i Umeå medan övriga vuxna får vänta. Emmy Stenlund är avdelningschef för Folktandvården i Nordmaling och poängterar att situationen hade sett likadan ut även med nya lokaler.

– Resurserna inom Folktandvården är ansträngda och vi räcker inte till för alla våra patienter. Vi måste prioritera grupper som har högst prioritet hos oss, och de som vi har slutgiltigt vårdansvar för, säger hon och fortsätter:

– Vi ser fram emot en lösning på lokalproblemen, men det omfattande problemet med resursbristen kvarstår tyvärr oavsett. Det är så det ser ut, även i grannkommunerna och i hela Västerbotten, säger Emmy Stenlund.

Flera förslag utreds

Många boende i Nordmalings kommun har varit oroliga och besvikna över situationen med lokalerna och tillgängligheten. Region Västerbotten jobbar intensivt med att hitta lösningar. Ett av de långsiktiga lösningsförslagen är att samverka med hälsocentralen på orten och samsas om lokalerna. Men än så länge är ingenting klart.

– Det tar tid att utreda och få fram en permanent lösning. Tandvården är en teknikkrävande verksamhet och vi måste skapa förutsättningar för en långsiktig lösning. Vi vill helst undvika att behöva flytta flera gånger, säger Magnus Brännström som är områdeschef inom fastighet i regionen, med ansvar för externa lokaler.

– Att dela lokaler med hälsocentralen är ett av förslagen, men vi tittar också på andra lösningar. Det kommer ta tid att ha en permanent lösning på plats.

Magnus Brännström berättar att den kortsiktiga lösningen just nu är att försöka få till fler provisoriska behandlingsrum i samma lokaler som i dag.

– Det jag kan säga är att vi jobbar frenetiskt på att få fram lösningar, både på kort och lång sikt, säger han.

Receptionen bemannad

Invånare i Nordmaling kan alltid kontakta kliniken vid frågor, antingen på telefon eller via e-tjänsterna på 1177.se.

– Vår reception är bemannad och man kan alltid höra av sig om man har frågor om var man ska vända sig. Vi gör allt vi kan för att hjälpa patienterna, säger Emmy Stenlund.

Kontaktuppgifter till Folktandvården Nordmaling på 1177.se

Mer information
Emmy Stenlund
Avdelningschef Folktandvården Nordmaling
076-801 71 02

Anna Cahier
Verksamhetschef Folktandvården Syd
072-517 29 07

Magnus Brännström
Områdeschef externa lokaler
076-125 22 71

Presskontakt
Molli Rosenström
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-393 11 29
molli.rosenstrom@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige