Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världsexperter på ärftlig hjärt-/kärlsjukdom samlas i Umeå



Den 28-29 januari kommer några av världens ledande experter kring ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar till Umeå för delta i ett symposium arrangerat av Centrum för kardiovaskulär genetik, CKG, vid Norrlands universitetssjukhus.

Under dagarna ska man diskutera sjuklighet, ärftlighetsmönster samt gener och mutationer vid vissa ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar, men även behandling och vård i framtiden.

- Det är ett unikt tillfälle att få en överblick över ett nytt forskningsfält och hur patienter med så kallade monogenetiska hjärt- och kärlsjukdomar ska tas om hand i den moderna sjukvården, säger Ulf Näslund, verksamhetschef för Hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Bland de inbjudna föreläsarna märks:

- professor Hugh Watkins, Oxford University, som är internationellt ledande i forskning kring varför hjärtförtjockning och hjärtförstoring uppstår.
- professor Arthur Wilde, Academic Medical Center i Amsterdam, som är expert på ärftliga hjärtsjukdomar med rytmrubbningar.
- professor Eloisa Arbustini, IRCCS i Italien, som föreläser om amyloid inlagring av ett äggviteämne vid ärftlig hjärtsjukdom.
- medicine doktor Knut Erik Berge, Rikshospitalet i Oslo, som är auktoritet när det gäller ärftliga rubbningar av blodfetter, dvs. förhöjda kolesterolvärden.
- medicine doktor Helena Kuivaniemi, Detroit Medical Center, som är speciellt inriktad på ärftliga sjukdomar i stora kroppspulsådern.

Tid: onsdag 28 januari klockan 13.00-17.30 samt torsdag 29 januari klockan 08.30-13.00
Plats: Norrlands universitetssjukhus, byggnad 6M, Hörsal Betula

Mer information om symposiet samt program finns på: www.umea-congress.se/cardio2009

Välkommen!

För mer information
Ulf Näslund, verksamhetschef Hjärtcentrum, 090-785 36 00, 070-514 63 22
Anders Waldenström, professor i kardiologi, Hjärtcentrum, 090-785 38 92, 070-550 84 33


Fakta om Centrum för kardiovaskulär genetik
Vid Centrum för kardiovaskulär genetik, CKG, finns unik och samlad kompetens kring ärftlighet vid hjärt-/kärlsjukdom, kardiovaskulär genetik. Centrumbildningen är resultatet av ett samarbete mellan barn- och ungdomskliniken, Hjärtcentrum och laboratoriemedicin vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. CKG erbjuder sina tjänster nationellt och i Skandinavien.

Vid vissa ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar leder en mutation, en förändring i en enda gen, till uppkomsten av en allvarlig hjärtsjukdom. En del ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar kan drabba relativt unga, till synes friska och symptomfria individer, ibland med plötslig död som följd.

CKG erbjuder familjer med ärftliga hjärt- och kärlsjukdomar kunskap om sin sjukdom, genetisk vägledning, presymtomatisk testning, prevention, kontrollprogram och behandling.

De fyra ärftliga sjukdomar som behandlas vid CKG är:

  • Långt QT-syndrom är en fördröjning i hjärtats förmåga att bli elektriskt "neutralt". Ett hjärta behöver efter varje slag ladda om sig inför nästa. Hos patienter med långt QT-syndrom hinner hjärtat inte ladda om och är inte riktigt redo när nästa slag kommer. Det kan leda till att hjärtat i stället börjar rusa. Den som drabbas kan få hjärtflimmer som leder till svimning eller, om det vill sig illa, till plötslig hjärtdöd.
  • Hypertrofisk kardiomyopati är en ärftlig förtjockning av hjärtmuskeln som leder till svåra rytmrubbningar och risk för plötslig död i ung ålder.
  • Familjär hyperkolesterolemi är en ärftlig förhöjning av kolesterolet och är relativt vanligt i befolkningen, ca 1 på 500 i den norrländska befolkningen beräknas ha det. Sjukdomen behandlas med kolesterolsänkande läkemedel för att förhindra eller skjuta upp hjärtinfarkt och slaganfall.
  • Familjär aortasjukdom är en ärftlig sjukdom i stora kroppspulsådern som kan medföra att den brister och leda till för tidig död. Upptäcks sjukdomen i tid kan en operation vara förebyggande.


Läs mer på www.vll.se/ckg

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige