Gå direkt till innehåll
Sirpa Kärki, strateg för hållbar besöksnäring och ansvarig för Västerbotten Experience på Region Västerbotten Turism.
Sirpa Kärki, strateg för hållbar besöksnäring och ansvarig för Västerbotten Experience på Region Västerbotten Turism.

Pressmeddelande -

Västerbotten Experience firar nomineringen till Stora Turismpriset

Västerbotten Experience var en av 21 nominerade till Stora Turismpriset 2021 och fanns på plats vid prisutdelningen på Sveriges Kommuner och Regioners årliga konferens ”Besöksnäring på agendan” i Stockholm den 24 november. 

– Vi är stolta över att ha varit bland de nominerade, även om det inte räckte hela vägen fram den här gången. Det här betyder mycket för att synliggöra de företag i Västerbotten som jobbar med hållbarhet som en metod för att utvecklas, säger Sirpa Kärki, strateg för hållbar besöksnäring och ansvarig för Västerbotten Experience på Region Västerbotten Turism. 
– Alla årets nominerade höll hög nivå och vi gratulerar Vasaloppet som tog hem priset.   

– Gemensamt för alla nominerade är att de är innovativa och har fokus på hållbarhet. Under pandemin har de satsat sig ur krisen i stället för att bromsa, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. 

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som årligen delar ut Stora Turismpriset. De 21 kandidaterna har nominerats i sina respektive län och ska ha:

  • bidragit till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen
  • utvecklat, spritt och delat kunskaper för att stärka besöksnäringen
  • metodiskt och målmedvetet utvecklat en hållbar verksamhet
  • lyckats ställa om sin verksamhet under pandemin

– Jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit och vi har gjort det tillsammans med Västerbottens besöksnäring. Många har varit delaktiga i denna utvecklingsresa som egentligen bara börjat. Nomineringen till Stora Turismpriset är ytterligare ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Annika Sandström, regionturismchef, Region Västerbotten och initiativtagare till hållbarhetsarbetet.


Bakgrund Västerbotten Experience

Region Västerbotten Turism var tidigt ute med sitt hållbarhetsarbete. Redan 2015 började man leta efter lämpliga verktyg att använda för både företag, kommuner och destinationer och fastnade för Globala Sustainable Tourism Council´s (GSTC) kriterier för hållbar turism. Genom att lägga till regionala kriterier till dessa utvecklades Västerbotten Experience (VX).

Västerbotten Experience är Västerbottens samlade initiativ för hållbar besöksnäring där en del av arbetet riktar sig mot att hjälpa företagen framåt i sitt hållbarhetsarbete genom att erbjuda analyser utifrån globala kriterier för hållbar turism. 

De företag som är anslutna har genomgått en analys, mottagit en åtgärdsrapport, skrivit hållbarhetspolicys och miljöplaner samt skrivit på en överenskommelse med Region Västerbotten Turism att fortsätta sitt arbete utifrån dessa kriterier. Det är dessa dokument som nu utgör underlaget för de uppföljningar som nu görs. Uppföljningarna ger även regionen möjligheter att på olika sätt mäta hållbarhetsarbetet.


För mer information
Annika Sandström
Regionturismchef, Region Västerbotten
070-550 16 08, annika.sandstrom@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Cecilia Lindell

Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige