Gå direkt till innehåll
På bild: Kurt Salomonson Fotograf: Kjell Hanseklint
På bild: Kurt Salomonson Fotograf: Kjell Hanseklint

Pressmeddelande -

​”Västerbotten läser” inspirerar till läsning av omstridd roman

Romanen Sveket av Kurt Salomonson är utsedd till den roman som hela Västerbotten ska inspireras att läsa under hösten 2019 och våren 2020 genom samarbetet ”Västerbotten läser”. Upptakten för Västerbotten läser sker den 28 augusti på Bokcafé Pilgatan, Umeå.

– Kurt Salomonson iakttar människans och människornas möten utan att ställa sig på den enes eller den andres sida. Läser jag Sveket med enbart politiska ögon finns mycket att plocka från texten till dagens politiska spel. Inte i detaljerna men i det stora hela på arbetsplatserna, i samhället och kulturen. Den nya arbetardiktens första uppgift är att belysa missförhållandena i de egna leden, menade han, säger Meta Lindström, ordförande Salomonson Sällskapet.

Västerbotten läser är ett samarbete mellan länets kommuner, Regionbibliotek Västerbotten och ABF. Romanen Sveket finns i nyutgåva från 2009 och ska nu tryckas upp i en ny upplaga. I efterordet skriver författaren Gunnar Balgård:

”Romanen Sveket är den bärande mittstenen i en romantrilogi som en gång försatte svensk arbetarrörelse i upprördhet, för att inte säga panik.”

– Kurt Salomonson är född 1929 i Hjoggböle och fyller således 90 år i år. Det kändes därför extra självklart att i år samarbeta med Salomonson Sällskapet och kunna hedra en viktig och fortfarande aktuell västerbottnisk författare, säger Carl Axel Gyllenram, litteraturkonsulent på Regionbibliotek Västerbotten.

I början av 50-talet började Kurt Salomonson arbeta i gruvan i Laisvall och kom senare även att arbeta i Pershyttan. I snabb följd skrev Salomonson Mannen utanför (1958), Sveket (1959) och därefter Skiljevägen (1962). Litteraturen väckte debatt inom arbetarrörelsen eftersom den gick till angrepp inte bara mot gruv- och kraftverksbolagen utan också mot fackföreningen.

– Fler aktiviteter kommer växa fram allt eftersom under året, säger Carl Axel Gyllenram, som hoppas att valet av ”Sveket” kan locka fler män till läsning, och att fackföreningsrörelsen tar tillfället i akt till diskussioner om kultur och läsning på arbetsplatserna utifrån Kurts Salomonsons en gång mycket omstridda roman.

En föreläsningsturné om Kurt Salomonson författarskap till länets bibliotek är också planerad, liksom en informationsbroschyr för bokcirklar att ta del av och utgå ifrån.

Upptakten för Västerbotten läser sker den 28 augusti på Bokcafé Pilgatan, Umeå. Arrangemanget filmas och livesänds via webben.

För mer information

Carl Axel Gyllenram
Litteraturkonsulent, Regionbibliotek Västerbotten
070-258 57 26, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Olivia Collin
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige