Gå direkt till innehåll
Astrid Väring och Maria Broberg, författare till böckerna I som här inträden... och Bakvatten
Astrid Väring och Maria Broberg, författare till böckerna I som här inträden... och Bakvatten

Pressmeddelande -

Västerbotten läser – lyfter två romaner av kvinnor i olika generationer

På lördag är det upptakt för Västerbotten läser, på Umedalens bibliotek. På programmet står en presentation av författaren Astrid Väring och hennes bok I som här inträden... som utspelar sig på Umedalens sjukhus. En litterär rundvandring på gamla sjukhusområdet erbjuds, samt fika och högläsning ur den aktuella romanen. Nästa tillfälle blir i Lycksele den 26/9 och då gästas träffen av debutförfattaren Maria Broberg som berättar om sin bok Bakvatten.

– Dessa båda romaner ger rika möjligheter till samtal om litteratur och samhälle. Inte minst tar de upp viktiga frågor runt psykisk ohälsa, i dåtid och nutid, säger Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjande konsulent på Regionbibliotek Västerbotten.

Västerbotten läser är ett regionalt läsfrämjande projekt där bokcirklar på biblioteken är en viktig del. Syftet är att öka läsintresset genom att lyfta fram böcker som tar upp spännande och relevanta ämnen, och att främja intresset för västerbottnisk litteratur och västerbottniska författare. Projektet handlar också om en författarturné till länets bibliotek med Maria Broberg, och föreläsningar om Astrid Väring.

– Astrid Väring var en av de första författare som beskrev Västerbotten skönlitterärt. Romanen I som här inträden... levandegör historien kring våra gamla mentalsjukhus, vars byggnader vi lever vidare med idag, och den levererar en samhällskritik som går att aktualisera, säger Jenny Berggren, Atrium.


Program lördag 12/9
 
Anmälan behövs!

13:00 Carl-Axel Gyllenram, Regionbibliotek Västerbotten, inleder och berättar om Västerbotten läser

13.10 Ola Nordebo, politisk chefredaktör VK, berättar om Astrid Väring och I som här inträden

ca 13.30 Litterär vandring med Jenny Berggren från Atrium förlag (20 pers.)

ca 14.30 Litterär vandring med Jenny Berggren från Atrium förlag (20 pers.)


– Västerbotten läser är en fantastisk möjlighet att få tips och utvecklas i sin läsning samtidigt som man samlas kring litteraturen. Hos oss är alla läsare välkomna och som läsfrämjande verksamhet är mötena med människorna och litteraturen ovärderlig. Att böckerna har lokal anknytning tycker jag också ger ett mervärde och öppnar dörrar för intressanta diskussioner, säger Tommy Bildström, bibliotekschef Nordmaling.


Anmälan till upptakt 12/9 sker via ABF Västerbotten:

https://www.abf.se/arrangemang/vasterbottens-lan/umea/litteratur-svenska-retorik/litterar-vandring-i-astrid-varings-spar/


Projektet är ett samarbete mellan Regionbibliotek Västerbotten, Kulturförvaltningen Umeå, Kulturföreningen Pilgatan, ABF och Västerbotten kommunbibliotek.


För mer information:

Carl Axel Gyllenram
Litteratur- och läsfrämjandekonsulent, Region Västerbotten
Regional utveckling, Regionbibliotek Västerbotten
070- 258 57 26
carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37
cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33
Gabriella Bandling (föräldraledig)

Gabriella Bandling (föräldraledig)

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige