Gå direkt till innehåll
Svante Bäckström, författare till boken Så höjer sig landet
Svante Bäckström, författare till boken Så höjer sig landet

Pressmeddelande -

Västerbotten läser på Sara Kulturhus

På söndag den 12 september är det upptakt för årets läsprojekt ”Västerbotten läser” på nyinvigda Sara kulturhus i Skellefteå. Aktuella författare för läsåret 2021/2022 är Sara Lidman, Svante Bäckström och Maria Broberg.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle att fördjupa sig i länets litteraturskatter genom möten med författare eller bokcirklar tillsammans med andra som delar ens intresse, säger Katharina Eriksson, ABF Västerbotten.

Program 12/9
Trappscenen, Sara kulturhus, Skellefteå

14.15 - 14.30 Västerbotten läser, invigning av det nya läsåret.
14.45 - 15.15 Ola Nordebo föreläser om Astrid Väring.
15.30 - 16.15 ”Jag hade inget annat egentligt ärende i världen än att fatta detta hus och dess smärta”. Om huset som Sara Lidman byggde. Föreläsning med Annelie Bränström-Öhman.
16.15 - 17.00 Författarsamtal med Maria Broberg och Svante Bäckström. Moderator: Annelie Bränström-Öhman.

Fri entré, men anmälan krävs via
https://www.sarakulturhus.se/sv/306374/SkeLitt/

De tre romaner som lyfts fram för läsning 2021/2022 är:

1. Bära mistel
(Albert Bonniers Förlag, 1960)

Sara Lidmans fjärde roman som har beskrivits som en roadmovie med en mestadels norrbottnisk fond. Det är en stor roman om kärlek där två sorters kärlek står emot varandra; kärleken vars rot är dödsdrift och den moderliga kärleken som drivs av livet.

– Bära mistel hör inte till de mest kända verken i Sara Lidmans författarskap, så vi hoppas nu att många ska upptäcka eller återupptäcka den, säger Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjandekonsulent på Regionbibliotek Västerbotten.


2.
 Så höjer sig landet
(Bokförlaget Atlas) 

Svante Bäckströms debutroman som handlar om jordbruket i Valsfäbodas grundare Anders Andersson. Den utspelar sig i början av 1800-talet och skildrar en dräng som blir hemmansägare utan att vara ämnad för att bruka jorden och i stället dras till skogen och friheten. Romanen skildrar en tid av intensiv kolonisering av bygden och en historia om identitet och konflikter mellan motstridiga ideal.

Svante Bäckström (född 1983) är uppväxt i Burträsk men är numera bosatt i Valsfäboda, Robertsfors och Umeå. Han debuterade som författare för precis ett år sedan. Utöver skrivandet arbetar han som läkare.


3. Bakvatten 
(Norstedts förlag)

Maria Brobergs debutroman som berättar om de människoöden som knyts ihop av pojken Nilas försvinnande i en fiktiv by i Sorsele kommun på 60-talet. Försvinnandet är berättelsens kronologiska mittpunkt då man som läsare får följa personerna runt Nilas från 1948 fram till 2008. Boken berör såväl ensamhet och längtan, som samvetens förbehåll. Det är en släktberättelse med kärlek och sorg som en starkt närvarande ingrediens och med dialektala inslag i dialogerna.

Maria Broberg (född 1977) är uppvuxen i Piteå och är sedan ett tiotal år bosatt i Nedre Saxnäs – platsen som inspirerat henne till att skriva Bakvatten. Hon har tidigare varit bosatt i Umeå och Stockholm och är utbildad kulturjournalist

– Förra årets Västerbotten läser gick på grund av pandemin inte att genomföra fullt ut, därför ges Maria och hennes starka roman en ny möjlighet, säger Carl Axel Gyllenram


Mer om Västerbotten läser
Projektet Västerbotten läser är ett samarbete mellan Regionbibliotek Västerbotten, Kulturförvaltningen Umeå, Kulturföreningen Pilgatan, ABF och Västerbotten kommunbibliotek, och är ett regionalt läsfrämjande projekt där bokcirklar på biblioteken är en viktig del.

Syftet är att öka läsintresset genom att lyfta fram böcker som tar upp spännande och relevanta ämnen, och att främja intresset för västerbottnisk litteratur och västerbottniska författare.


För mer information
Carl Axel Gyllenram
Litteratur- och läsfrämjandekonsulent, Region Västerbotten
Regional utveckling, Regionbibliotek Västerbotten
070- 258 57 26, carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige