Gå direkt till innehåll
Foto Mårten Edberg
Foto Mårten Edberg

Pressmeddelande -

Västerbotten tar nästa steg i omställningen av tunga fordon

Två tankstationer för förnybar vätgas planeras för Umeå och Storuman i anslutning till Europaväg 12. Tankstationerna beräknas finnas på plats under hösten 2023. 

– Det här möjliggör att vi kan jobba vidare med omställningen av tunga transporter, även på järnväg genom vätgas, säger Rickard Carstedt, regionråd (S) Region Västerbotten.

Satsningen är ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och OKQ8. I ett gemensamt pressmeddelande skriver Skellefteå Kraft och OKQ8 att tankstationerna kommer att bidra till att de tunga transporter som redan idag trafikerar Västerbotten och är strategiskt viktiga både för svensk och norsk industri, kan bli förnybara.

– Det här är ett av flera initiativ för att utreda hur vätgas kan verka i ett framtida energisystem. Tankstationerna som vi bygger nu bör kunna täcka det initiala behovet av vätgas för tunga transporter i Västerbotten, säger Ann-Christine Schmidt, ansvarig forskning, utveckling och innovation på Skellefteå Kraft.


Fakta vätgas

Vätgas är en energibärare som kan användas för att transportera, lagra och tillhandahålla energi, precis som elektricitet. Vätgas kan tillverkas av alla sorters energikällor. Den stora potentialen har vätgas som energibärare i ett förnybart energisystem där den framställs från till exempel sol, vind eller vatten.

Ett sätt att tillverka vätgas är genom elektrolys. I en elektrolysör spjälkar man vatten till vätgas och syre med hjälp av el. Använder man el från förnybara källor som sol eller vind kallas den grön eller förnybar och är helt fri från koldioxidutsläpp.För mer information

Rickard Carstedt

Regionråd (S), Region Västerbotten
070-242 10 94, richard.carstedt@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Cecilia Lindell

Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070- 254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.seÄmnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige