Gå direkt till innehåll
Region Västerbotten Turism satsar på hållbarhetscertifiering. Foto: Jonas Westling
Region Västerbotten Turism satsar på hållbarhetscertifiering. Foto: Jonas Westling

Pressmeddelande -

Västerbotten tar nästa steg på resan mot en mer hållbar destination

Region Västerbotten Turism har i samarbete med de lokala destinationsorganisationerna Visit Umeå och Visit Skellefteå samt Umeå och Skellefteå kommuner beslutat att gå vidare i en gemensam satsning på en certifiering med EarthCheck, som är världsledande när det gäller certifieringar och konsultationer för hållbara destinationer och turismorganisationer.

– I mer än 30 år har våra medarbetare arbetat med regeringar, företag och destinationer för att leverera vetenskapligt underbyggda, strategiska och hållbara resultat. Vi ger våra kunder trygghet i att de får tillgång till framgångsrik och fokuserad expertis i sin hållbarhetsresa, säger Natasha Montesalvo, destinationskonsult på EarthCheck.

EarthCheck är ackrediterade av Global Sustainable Tourism Council (GSTC) att göra certifieringar baserat på just GSTC:s kriterier, vilket också gör att allt arbete som redan är gjort i Västerbotten kommer till nytta. Aktörer inom besöksnäringen i Västerbotten har sedan 2015 arbetat tillsammans enligt en egen metod, Västerbotten Experience, som baseras på just Global Sustainable Tourism Councils kriterier för hållbar turism. Över 100 turismföretag, tre destinationsorgansiationer och tio av länets 15 kommuner jobbar enligt metoden som innebär genomgång och uppföljning av fler än 41 kriterier och indikatorer. Umeå arbetar sedan en tid tillbaka med att certifiera sig med EarthCheck och nu påbörjar Skellefteå arbetet.

– Vi i Skellefteå ser fram emot att göra Umeå sällskap i arbetet med EarthCheck. Det går helt i linje med våra kommuners mål och ambitioner inom hållbarhet och genom en tredjepartscertifiering stärker vi vår position och trovärdighet, säger Maria Broman, VD på Visit Skellefteå.

På sikt finns också en ambition i Västerbotten att kunna genomföra fler certifieringar hos intresserade organisationer och företag.

– EarthCheck-certifiering är vägen framåt för oss att visa vår regions engagemang för mer hållbara metoder för regionen, de lokala destinationerna och turistföretagen, säger Annika Sandström, regionturismchef vid Region Västerbotten. EarthCheck kommer att hjälpa oss att stärka Västerbottens varumärke som en hållbar destination i Sverige, stärka lokala företags insatser och attrahera medvetna människor som vill uppleva Västerbotten, avslutar Annika Sandström.

Kontakt:

Annika Sandström, regionturismchef Region Västerboten
annika.sandstrom@regionvasterbotten.se

070-550 16 08

Presskontakt:

Jessica Larsson Svanlund

jessica.larsson.svanlund@regionvasterbotten.se

070-773 49 95


Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakter vecka 26 till 32

Presskontakt Förteckning över Region Västerbottens presskontakter sommaren 2024
Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige