Gå direkt till innehåll
Foto Helena Wikström, årets bildkonststipendiat
Foto Helena Wikström, årets bildkonststipendiat

Pressmeddelande -

Västerbottens kulturstipendiater 2022

Nu står det klart vilka som blir årets mottagare av Region Västerbottens kulturstipendier. Tre av länets aktiva konstnärer har valts ut inom kategorierna bildkonst, design och musik. Precis som tidigare år delas även ett hedersstipendium ut, den här gången till en av länets mest betydande konstnärinnor.

– Jag är alltid lika glad att vi i Region Västerbotten kan fortsätta ge stipendier till ett antal konstnärer i länet. Det betyder mycket att vi på detta sätt kan vara en del i att stötta de enskilda personer som skapar, då de är en viktig förutsättning för det fria kulturlivet och regionens utveckling, säger Nina Björby (S) ordförande i Kulturutskottet, Region Västerbotten.

Kulturstipendiater 2022:
Bildkonst: Helena Wikström
Design: Agnes Väppling
Musik: Amanda Lindgren
Hedersstipendium: Fransesca Quartey


OM ÅRETS KULTURSTIPENDIATER

BILDKONST

Helena Wikström, Holmsund
tilldelas Region Västerbottens bildkonststipendium på 150 000 kr

Motivering: Helena Wikström ger sig orädd i kast med nya projekt, bemästrar nya tekniker och berättar nya historier. Genom sina arbeten kommunicerar konstnären ny kunskap, blottlägger tidigare okända sammanhang och kallar på uppmärksamhet kring aktuella frågeställningar. Det pågående projektet om dronten belyser utmaningar kring miljö, exotism, kolonialism, ställer frågor kring bildens trovärdighet och är tänkt att publiceras i bokform.

Helena Wikström är ytterst aktiv och synlig inom regionens konstsammanhang, bland annat som en av grundarna till Galleri Verkligheten, aktiv i Iaspis-gruppen samt ansvarig för programmet på Vita Kuben. Hennes konstnärskap håller genomgående hög kvalitet och är en av regionens mest framstående röster.

f. 1964
Kontakt: infohelenawikstrom@gmail.com 070-58 65 913


DESIGN

Agnes Väppling, Umeå
tilldelas Region Västerbottens musikstipendium på 75 000 kr

Motivering: Agnes Väppling redovisar tydligt hur hennes undersökande designprocess genom tovningstekniken kan leda fram till nya skulpturala formspråk som både främjar en lokal produktion och tillvaratagandet av traditionell kunskap om fårull. Stipendiaten har stor potential att främja en konstnärlig utveckling med hållbara material och tekniker, sprungen ur den västerbottniska slöjdtraditionen – en utveckling som kan bidra till samhällets transformation i hållbar riktning.

Region Västerbottens kulturstipendium 2022 inom design tilldelas Agnes Väppling för utforskandet av nya användningsområden och produktutveckling med materialet ull.

f. 1992
Kontakt: agnesvappling@gmail.com 073-81 05 600


MUSIK

Amanda Lindgren, Umeå
tilldelas Region Västerbottens musikstipendium på 75 000 kr

Motivering: Amandas musik berör och inspirerar. Med en tydlig närvaro och konstnärlig integritet verkar hon i olika roller och samarbeten, med Ljudinstitutet i Umeå som utgångspunkt.

Amanda har gett ut sin mammas musik postumt, ingår i indiebandet Jeff Elliot och debuterar under hösten med soloprojektet Tree hugger. Genom sitt unika sätt att förvalta ett personligt kulturarv sätter hon existentiella frågor i rörelse. Med vad som tycks vara en nedärvd kreativ kraft, fortsätter hon att utforska makt och sårbarhet, men också platsens betydelse för skapandet.

Genom stipendiet vill vi ge Amanda Lindgren förutsättningar att fördjupa och vidareutveckla sitt konstnärskap.

f. 1988
Kontakt: amanda.h.lindgren@gmail.com 070-38 46 144


HEDERSTIPENDIUM

Fransesca Quartey, Skellefteå
tilldelas Region Västerbottens hederstipendium 2022 och får motta en hedersgåva i form av en statyett av konstnären Antti Savela.

Motivering: Region Västerbottens hedersstipendium 2022 delas ut till en av länets mest betydande konstnärinnor. 2013 tog Fransesca Quartey över Västerbottensteatern och lyckades med att förvalta tradition men också bygga in förnyelse i organisation och scenuttryck. Under hennes år har allt fler länsbor valt att möta hennes ensemble och på Västerbottensteatern finns nu en fantastisk mix av gästspel, klassisk teater och en så älskad sommarscen.

I syfte att göra scenkonsten än mer tillgänglig för publiken så har ett viktigt uppdrag för Fransesca Quartey varit att föra in teatern i Sara Kulturhus. Att flytta ett teaterhus verksamhet in i helt ny miljö är en krävande uppgift värdig en skicklig konstnär och ledare. Tack vare Fransesca och många medarbetare arbete så firar nu Sara kulturhus 1 år med teatern som en del av sitt DNA.

Kontakt: fransescaquartey@outlook.com 070-89 29 227


För mer information

Nina Björby
Ordförande kulturutskottet, Region Västerbotten
070-627 49 96 nina.bjorby@regionvasterbotten.se

Joakim Sandberg
Regionkulturchef, Region Västerbotten
073-807 57 90 joakim.sandberg@regionvasterbotten.se,

Presskontakt
Cecilia Lindell
Strateg Externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37 cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige