Gå direkt till innehåll
Högst betyg får bemötande och kommunikation i den senaste NKI-mätningen för 1177 på telefon i Västerbotten. FOTO: Per Strömbro/Region Västerbotten
Högst betyg får bemötande och kommunikation i den senaste NKI-mätningen för 1177 på telefon i Västerbotten. FOTO: Per Strömbro/Region Västerbotten

Pressmeddelande -

Västerbottningar är nöjdast i Sverige med 1177 på telefon

Nöjdheten med 1177 på telefon har ökat det senaste året och mest nöjda är västerbottningar. Det visar nya siffror från Inera. I så gott som samtliga undersökta områden toppar Västerbotten.

– Det har varit ett tufft år när övriga vården kämpat med tillgänglighetsproblem och många valt att ringa 1177 i stället. Därför är det mycket roligt och tillfredställande för alla som kämpar i verksamheten att få se så fina resultat, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef för 1177 på telefon i Västerbotten.

Varje år tas ett nationellt så kallat Nöjd Kund Index, NKI, fram för att mäta befolkningens upplevelse kring och förtroende för 1177 på telefon. Undersökningsmodellen är ett standardiserat och välkänt index med värden mellan 0 och 100, där resultat över 74 betyder mycket nöjd. Region Västerbotten har använt sig av nationella tjänsten 1177 på telefon sedan 2008 och har sedan starten av mätningarna alltid placerat sig bland de främsta i landet.

För år 2022 är det inget undantag. Med ett sammanlagt index på 84 har 1177 Västerbotten på telefon det högsta resultatet och därmed även mest nöjda invånare i landet. Riksgenomsnittet ligger på 76.

Bemötandet viktigt

Sex kvalitetsområden mäts. Högst betyg får bemötande och kommunikation – hela 96 respektive 94 – vilket betyder att de som ringer till 1177 känner trygghet.

– Vi tummar inte på patientsäkerheten och reflekterar ständigt över hur vi kan förbättra den. Men även bemötandet är viktigt för oss, oavsett om det gäller mot patienter eller kollegor och vården i övrigt. Alla tjänar på ett gott bemötande, säger Karina Salomonsson.

Trovärdighet och tiden sjuksköterskorna lägger på varje samtal är också områden som fick väldigt höga betyg med ett index motsvarande 93 vardera.

De flesta följer råden

Det var också hela 86 procent av de svarande som helt följde råden och rekommendationerna från sjuksköterskan de pratade med.

Störst procentuell förbättring i årets mätning sker inom området med lägst nöjdhet: Väntetid i telefonen. Där höjs index från 54 till 73, alltså just under ”mycket nöjd”. Noterbart är att det nationella snittet ligger på 59. Även upplevelsen av att bra information ges under väntetiden förbättrades med 6 indexpunkter till 85

– Väntetiden i telefon har förbättrats men det kan givetvis bli ännu bättre, liksom den information som ges under väntetiden. Vi är otroligt stolta över det starka förtroendet som länets invånare visar oss men det betyder inte att vi kan sätta oss ner och vara nöjda, säger Karina Salomonsson.

Fakta om undersökningen

  • Enkäten skickades som ett sms med en webblänk.
  • Undersökningen pågick under perioden 29 augusti–13 november 2022. Målet var att insamla 200 svar per region. Detta uppnåddes i samtliga regioner förutom Gotland.
  • Totalt baseras undersökningen på 5 084 besvarade enkäter.
  • Syftet med undersökningarna är att med hjälp av invånarnas synpunkter ta reda på vad som är bra och vad som kan förbättras med tjänsten.

Mer information

Karina Salomonsson
Verksamhetschef
1177 på telefon Västerbotten
karina.salomonsson@regionvasterbotten.se
070 329 43 76

Presskontakt

Per Strömbro
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
per.strombro@regionvasterbotten.se
072 554 05 95

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige